Αλεξανδρούπολη : Μελέτη όπου θα προκύπτει το κόστος λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, ζητούν οι φορείς της Θράκης

21:00 1/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αντίθεση τους συνολικά στην πώληση -παραχώρηση της Εγνατίας Οδού , εξέφρασαν οι θεσμικοί φορείς και βουλευτές της Θράκης κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σάββατο)στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΕΔ- ΑΜΘ και δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού διοδίων στη Μέστη.
Ταυτόχρονα

οι φορείς ζήτησαν να γίνει μια μελέτη από το κράτος και την Εγνατία ΑΕ ,όπου θα προκύπτει το κόστος, ο προυπολογισμός της λειτουργίας της Εγνατίας Οδού και η ανάγκη συντήρησης της.

«Εάν έχουμε τα ποσά αυτά για τα οποία θα δώσουμε μια προθεσμία έξι μηνών, τότε θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η Εγνατία ΑΕ δεν πρέπει να μεταβιβαστεί,να παραχωρηθεί ,αλλά μπορεί να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του κράτους και την κυριότητα του ελληνικού λαού,» σχολίασε σε δηλώσεις του ο κ.Λαμπάκης.

Οι φορείς της Θράκης επίσης τοποθετήθηκαν θετικά στην δημιουργία ενός σταθμού διοδίων στους Κήπους ,αλλά και στην αναγκαιότητα μετά από 14 χρόνια καθυστερήσεων να ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας από Αρδάνιο μέχρι Ορμένιο.

Την αντίθεση τους στην απόφαση , εξέφρασαν ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης ,» Σάββας Δευτεραίος και ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Λεωνίδας Χέλης οι οποίοι στην τοποθέτηση τους είπαν όχι στα διόδια.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας, έκανε Νομοθετική-ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα διόδια θεσμοθετήθηκαν με ΚΥΑ το 2014 και με στόχο την αποπληρωμή δαπανών κατασκευής, την λειτουργία -συντήρηση και βελτίωση των αυτοκινητόδρομων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων . «Αυτά τα διόδια πρέπει να πληρώνουμε με ελάχιστη χρέωση 3΄ το χλμ, αυτά ορίζει η ΚΥΑ νομοθετικά» είπε ο κ. Πλέσσιας.
Στην ίδια ΚΥΑ ,προβλέπεται επίσης ολοκληρωμένο αναλογικό σύστημα καθώς και ότι, το σύστημα αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.Ωστόσο όπως είπε ο κ.Πλέσσιας ο νόμος Σπίρτζη τον Μάιο του 2016 εισάγει τα αναλογικά διόδια, επιβεβαιώνει δηλαδή αυτά που ανέφερε η ΚΥΑ του 2014.(δεν θα γίνει κανένα « μετωπικό» , διότι ο στόχος είναι να γίνουν αναλογικά διόδια, αυτό λέει ο νόμος.) Στη συνέχεια έρχεται τροποποίηση του νόμου τον Αύγουστο του 2016 , η οποία αναφέρει όχι στα αναλογικά διόδια και αυτό βέβαια έρχεται και υλοποιεί σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.»

Την απόφαση των θεσμικών φορέων της Θράκης για τα διόδια της Μέστης θα παραδώσει την Δευτέρα στον πρωθυπουργό ,τον υπουργό υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη καθώς και στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος. Λαμπάκης

Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα