Αλ. Τσίπρας: Παίζουν με τη φωτιά όσοι παίζουν παιχνίδια για «ευρωζώνη δύο ταχυτήτων»

13:30 11/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού. Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Η κρίση είναι παρελθόν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά»

«Το 2016, παρά τις ως συνήθως καταστροφικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις οποίες έσπευσε να υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, έκλεισε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, υπερκαλύπτοντας τον στόχο των πλεονασμάτων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ως εκ τούτου, αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης, συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν την υπερκάλυψη του στόχου, έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τις θέσεις τους».

«Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι εταίροι μας αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Από τη πλευρά μας επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα: Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού. Να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για “ευρωζώνη δύο ταχυτήτων”, για διασπάσεις και διαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης Χριστοφοράκου»

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Δεν ξέρω τι θα πει αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση».

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως «δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές, αλλά στον ελληνικό λαό, και αυτό δεν θα το καταφέρει».

«Σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι το 2017 «θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη» καθώς «για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στη Γαλλία, η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική. Η προοπτική μιας εναλλακτικής Αριστεράς στην Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει ανοικτή».

Σχετική είδηση: Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα αρχίζουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα