Αλ. Τσίπρας: Αναλάβαμε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη

15:50 15/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κοινό σημείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurosummit ήταν η εκτεταμένη κι έντονη συζήτηση για την κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

για τον λόγο αυτό, «αναλάβαμε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, καθώς χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης».

Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2017

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τη στάση ορισμένων χωρών-μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Είπε ότι ήταν «άστοχη» η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στενότερη συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας με Τουρκία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από Γιούνκερ και Μέρκελ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Αναλάβαμε, Ευρώπη,tsipras, analavame, evropi