Αίτημα για ένταξη της Τεγέας στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί μονίμου βάσεως

10:17 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών και ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 46η έκθεση Τεγέας και με αφορμή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας, οργάνωσαν εκδήλωση-αφιερωμένη στην συμβολή της Τεγέας, στην απόφαση διεξαγωγής των Ολυμπιακών Λαμπαδηδρομιών, το 1934.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Κριτσινέλης,

μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, συντονιστής της Αφής και των Ολυμπιακών Λαμπαδηδρομιών απ’ το 1976 έως το 2004, όπου και διετέλεσε Διευθυντής και Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Ο κ. Κριτσινέλης, στην ομιλία του, τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους η Τεγέα και η Αρκαδία, διεκδικεί η Φλόγα να περνάει επί μονίμου βάσεως απ’ τον ιερό χώρο της Τεγέας. Αξίζει εδώ να τονιστεί, ότι, το 1934, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επισκέφτηκαν την Τεγέα και στο πάρκο του Τεγεατικού, γεννήθηκε η ιδέα της τελετής Αφής της Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας έως την πόλη που θα γίνονται οι εκάστοτε Ολυμπιακοί Αγώνες.

Έπειτα από δύο χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1936, γίνεται η Αφή της Φλόγας με πρώτη Πρωθιέρεια την Κούλα Πράτσικα και η διέλευσή της απ’ τα χωριά της Τεγέας.

Η εκδήλωση του Σαββάτου, στο κτίριο που στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, πλαισιώθηκε από έκθεση με ολυμπιακές δάδες απ’ το αρχείο του Τεγεατικού, από φωτογραφικό υλικό και άλλα εκθέματα.

Συγχρόνως, βραβεύθηκαν και Αρκάδες που προσέφεραν τα μέγιστα στον αθλητισμό. Τιμητικά διπλώματα πήραν οι κ.κ. Χαράλαμπος Γιανναράς, Τάσος Παπαδόπουλος, Μανώλης Μανωλόπουλος και Τάσος Σμυρνιώτης.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα