Άη Στράτη: Μνημείο για τους εξόριστους. Εγκαίνια από Δημήτρη Κουτσούμπα

15:06 12/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην επίσκεψη προσκύνημα στον Άη Στράτη, στον άλλοτε τόπο εξορίας περισσότεροι από 1000 κομμουνιστές, παιδιά εγγόνια και δισέγγονα εκτοπισμένων, πλημμύρισαν την λεωφόρο των Μπολσεβίκων όπως οι πρόγονοί τους πριν από 60 χρόνια. Εκεί στήθηκε το μνημείο των εξορίστων, το οποίο εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που βασανίσθηκαν, κατακρεουργήθηκαν, σκοτώθηκαν, πριν και κατά τη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας. Αυτούς που βασανίστηκαν,

πέθαναν παραδομένοι στα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο 1941- 1942. Όλους αυτούς που μέχρι και το 1962 κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες στον Αη Στράτη, για την προσφορά τους στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Άη Στράτης λειτούργησε ως τόπος εξορίας από το 1929 έως το 1962, ενώ περισσότεροι από 15.000 εξόριστοι έζησαν στο νησί. Υπήρξε ο μακροβιότερος και ο μεγαλύτερος τόπος εξορίας, στον οποίο εκτοπίστηκαν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές ηθοποιούς, Τζαβαλά, Καρούσο και Μάνο Κατράκη, τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, τους λογοτέχνες Θέμο Κορνάρο, Κώστα Βάρναλη, Γιώργο Φαρσακίδη και άλλους γνωστούς και αγνώστους, διοργάνωναν ποιητικές και μουσικές βραδιές, έκαναν διάφορα μαθήματα, θεωρητικών, φυσικών επιστημών ακόμη και ξένων γλωσσών, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα