Αυστριακό «βέτο» για Τουρκία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

19:22 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την απειλή του πως θα μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες -στο σχέδιο του οποίου, κατά την άποψή του, δεν ασκείτο επαρκώς κριτική απέναντι στην Τουρκία- έκανε πραγματικότητα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, θέτοντας «βέτο» στο κείμενο των συμπερασμάτων. Όπως ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις

ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένει πως θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, και θεωρεί ότι η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.

Τη Δευτέρα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, παραπέμποντας στα ψηφίσματα τόσο της αυστριακής Βουλής, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είχε τονίσει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο στο οποίο δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή». Επίσης, θα έδειχνε πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, ενώ θα προκαλούσε συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα