Αυστηρούς ελέγχους ενόψει Πάσχα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

15:04 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους ελέγχους των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα κρούουν οι κτηνοτρόφοι που ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυστηρούς ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών. Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμπελώνα Ζήσης Παρλίτσης συνέστησε στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις αγορές αμνοεριφίων, καθώς τη φετινή χρονιά υπάρχει μεγάλη έλλειψη κτηνιάτρων.

Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να ρίξουν στην αγορά εισαγόμενα σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές.

Σε ότι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων ο κ. Παρλίτσης υποστήριξε ότι «οι έμποροι αγόρασαν και αγοράζουν από 4.30 ευρώ έως 4.70 ευρώ το κιλό, αν προσθέσει κανείς και τα έξοδα του σφαγείου και το ΦΠΑ 13%, συν το νόμιμο κέρδος των κρεοπωλών, τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί περίπου στα 9 ευρώ η μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φθάσει και στα 10 ευρώ. Άρα λοιπόν ο καταναλωτής μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που πουλιούνται σε χαμηλότερες τιμές δεν είναι ντόπια, αλλά πρόκειται για εισαγόμενα η καταψυγμένα».

Ακόμη ο κ. Παρλίτσης, σημείωσε ότι « με τις τιμές που έδωσαν τα αμνοερίφια δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων. Χωρίς να βγάλει κέρδος ο κτηνοτρόφος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ το κιλό το λιγότερο».

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμπελώνα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι τον χειμώνα όπου υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή γάλακτος και του ζωικού κεφαλαίου για τις οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Στη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη κατά την επίσκεψη του στον Τύρναβο την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, ζήτησε να αποζημιωθούν μέσω του προγράμματος Ντενίμινις, όσοι πραγματικά υπέστησαν απώλειες και βάσει των τιμολογίων παράδοσης γάλακτος και αμνοεριφίων. Κάτι για το οποίο ο κ. Τσιρώνης φαίνεται να συμφώνησε. Επίσης αναφορά έγινε και για το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων προηγούμενων ετών που δεν εισέπραξαν αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας λαθών με τα βοσκοτόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα