Συρία: G7 και Τουρκία υπέρ κυρώσεων – Προειδοποίηση Μόσχας και Τεχεράνης

14:09 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κατάσταση στη Συρία, μετά την αμερικανική επίθεση και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ, κυριαρχεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη -G7– σήμερα στη Ρώμη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα, άσκησε σφοδρή κριτική στη Ρωσία λέγοντας ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με χημικά. Θέση που έσπευσε να υποστηρίξει

ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συμμετέχει στη σύνοδο μαζί με Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία.

Για δέσμη κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Δαμασκού πιέζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ωστόσο χλευάζεται μέσω Twitter από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία «η προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Μόσχα ματαιώθηκε για να προηγηθεί αύριο ο αμερικανός ΥΠΕΞ και να δοθεί γραμμή».

It is deplorable that @BorisJohnson found himself unfit to stand Western ground on Syria in bilateral talks with Sergey Lavrov pic.twitter.com/5HZBSg76C1

— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) April 9, 2017

Στον απόηχο των προειδοποιήσεων Πούτιν και Μεντβέντεφ ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ που εξαπολύθηκαν κατά της κεντρικής Συρίας συνιστούν πλήγμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις, το ρωσικό καταδρομικό Admiral Grigorovich, καταπλέει στην ανατολική Μεσόγειο, εφοδιασμένο με ρωσικούς πυραύλους Kalibr, υπενθυμίζουν διεθνή πρακτορεία.

Η κλιμάκωση πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, όπως προειδοποίησαν από κοινού χθες η Μόσχα και η Τεχεράνη.

Μετά την πυραυλική επίθεση της Παρασκευής, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλαπλές προτεραιότητες», αποκλείοντας την ειρήνευση όσο παραμένει ο Άσαντ επικεφαλής.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, διαβεβαίωσε ότι η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ είχε «ως αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή επανάληψης χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ».

ΠΗΓΗ:Guardian,ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης
Σχετική είδηση:Συνεχίζεται το δράμα της Συρίας- Τηλεφωνική επικοινωνία Τίλερσον-Λαβρόφ

Keywords
Τυχαία Θέματα