Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στους Δ. Μυταρά και Γ. Κουνέλλη

12:59 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη των δύο κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής Τέχνης, των εικαστικών Δημήτρη Μυταρά και Γιάννη Κουνέλλη, που έφυγαν από τη ζωή την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση δύο εκπομπές-αφιέρωμα

στους δύο μεγάλους εικαστικούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εκπομπές «Παρασκήνιο» και «Η εποχή των εικόνων».

«ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», παραγωγής 1994, είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Έλληνα σύγχρονο ζωγράφο και ακαδημαϊκό, Δημήτρη Μυταρά. Η κάμερα της εκπομπής τον συναντά στο εργαστήριό του, σε ώρα δημιουργίας. Ο καλλιτέχνης περιγράφει τα θέματα των έργων του, τα μηνύματά τους, την τεχνοτροπία τους. Κάποιες φορές, για τη δημιουργία και σύνθεσή τους, χρησιμοποιεί φωτογραφικά ντοκουμέντα, που τα ταυτίζει με την αλήθεια και τα εμπλουτίζει με συναισθήματα. Ακολουθεί αναφορά στις σημαντικές περιόδους της ζωγραφικής του, στους «Καθρέφτες», στη «Δικτατορία», στα «Πορτρέτα», στις προϋποθέσεις επιτυχημένης αποτύπωσης των προσωπογραφιών και στη διαχρονικότητα ενός έργου Τέχνης. Παράλληλα, προβάλλονται πίνακές του, ενώ ο γιος του, Αριστείδης Μυταράς, παίζει μουσική.

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής, με τίτλο «Δημήτρης Μυταράς, ο δάσκαλος» είναι αφιερωμένο στη σχέση του ζωγράφου με τους σπουδαστές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο ίδιος σπούδασε στη συγκεκριμένη Σχολή, έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Περιγράφει τα χαρακτηριστικά των δασκάλων του και το μοντέλο διδασκαλίας τους, συγκρίνει παλαιότερες και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, αξιολογεί τον ρόλο του δασκάλου και την επαφή με τα παιδιά. Παράλληλα, προβάλλονται έργα των μαθητών του, ενώ εκείνος τους καθοδηγεί, δίνοντάς τους τεχνικές συμβουλές και μεταδίδοντας καλλιτεχνικές γνώσεις.

Τέλος, στο τρίτο μέρος της εκπομπής με τίτλο «Ο Δημήτρης Μυταράς στη Χαλκίδα», παρουσιάζεται μία μέρα του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του: τη Χαλκίδα. Αναπολεί στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, μιλάει για την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης του και εκφράζει την αγάπη του για κάθε γωνιά της.

Στη συνέχεια, η Χαρίκλεια Μυταρά, επίσης ζωγράφος, περιγράφει τη σχέση τους, τη φοίτησή τους στη Σχολή Καλών Τεχνών και τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του συζύγου της. Τέλος, ο καλλιτέχνης διαβάζει αποσπάσματα από δικά του ποιήματα.

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ»

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ»Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Η εποχή των εικόνων», παραγωγής 2003, είναι αφιερωμένο στον διεθνή εικαστικό Γιάννη Κουνέλλη.

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος Arte Povera, συζητεί με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για την Τέχνη, την καλλιτεχνική του πορεία και το έργο του. Παρουσιάζεται το έργο με το οποίο συμμετέχει στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Outlook», καθώς και το έργο του στο πλοίο «Ιόνιο», που έγινε στον Πειραιά το 1994 και προκάλεσε έντονες εντυπώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα