Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην πρώτη συμπαραγωγή ΕΡΤ- ΡΙΚ

16:16 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr στη διεύθυνση την πρώτη συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ΡΙΚ, με τίτλο «Χαιρετισμός στην Κύπρο».

Η πρώτη αμφίδρομη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εγκαινιάστηκε σαν

σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου 1990, και υπήρξε αποτέλεσμα υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι κάτοικοι της περιοχής της Λευκωσίας και της Λεμεσού παρακολουθούσαν πλέον το πρόγραμμα της ΕΤ1 και το αθηναϊκό κοινό το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Με αφορμή το γεγονός της αμφίδρομης σύνδεσης ΕΤ1-ΡΙΚ, η εκπομπή «Χαιρετισμός στην Κύπρο» μεταδόθηκε ζωντανά σε Ελλάδα και Κύπρο, με παρουσιαστές τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κωνσταντάρα της ΕΡΤ και Παύλο Παύλου του ΡΙΚ. Τη σκηνοθεσία για την ΕΡΤ έκανε ο Γιώργος Γ. Παπαδόπουλος και για το ΡΙΚ η Αιμιλία Ορφανίδου.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων που σχετίζονταν με την Κύπρο: ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την πρώτη του επαφή με τον κυπριακό λαό το 1964 όταν έγραψε τον ύμνο στην Εθνοφρουρά. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης, από το στούντιο του ΡΙΚ, συνομίλησε με την Άννα Βίσση στην Αθήνα. Μηνύματα προς τον κυπριακό λαό έστειλαν ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Τόκας, καθώς και ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο οποίος απήγγειλε το ποίημά του «Διαχρονική Αντίσταση». Οι δύο -τότε- γενικοί διευθυντές της ΕΤ1 και του ΡΙΚ, Ρ. Μορώνης και Δ. Κυπριανού αντιστοίχως, μίλησαν για τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος και τη μελλοντική του προοπτική.

Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάστηκε έρευνα της κυπριακής κοινής γνώμης από την περιοχή της Λευκωσίας για την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ, καθώς και δείγμα από τα προγράμματα που θα μεταδίδονται από τα δύο κανάλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα