Yπόθεση ENERGA-HELLAS POWER: Ελαφρυντικά για 11 εμπλεκόμενους

21:39 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σπάνε τα ισόβια για τους καταδικασθέντες στην Energa-Hellas Power, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να αναγνωρίσει σε 11 εμπλεκόμενους ελαφρυντικές περιστάσεις.

Βαριές καταδίκες αλλά όχι ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους εκπροσώπους των εταιρειών ENERGA-HELLAS POWER που κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν ως όφειλαν, το γνωστό χαράτσι στο δημόσιο ενώ το είχαν εισπράξει

από τους καταναλωτές.

Ύστερα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια, 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι, ανά περίπτωση για υπεξαίρεση, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τους περισσότερους όμως το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά τα οποία στάθηκε ικανά να σπάσουν τα ισόβια αφού η καταδίκη τους με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου προέβλεπε ακόμη και την ισόβια κάθειρξη.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ο Βασίλης Μηλιώνης οι Στέφανος Σιαφάκας και Νικ. Δεκόλλης αλλά και η γυναίκα η οποία πριν λίγο καιρό είχε αποδράσει σπάζοντας το βραχιολάκι που φορούσε.

Παρότι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει πρόθυμοι να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο 83 από τα 256 εκατομμύρια ευρώ της ζημίας που υπολογίζεται ότι προκλήθηκε με στόχο την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, ωστόσο, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους μόνο ως προς το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης το αίτημα απορρίφθηκε καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών θα έπρεπε να επιστρέψουν όλο το ποσό των 256 όχι μόνο τα 83 εκατομμύρια ευρώ και το αίτημα τους θα έπρεπε να έπρεπε έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της δίκης. Αποτέλεσμα είναι τελικά να επιστραφούν μόνο 2,5 και όχι 83 εκατομμύρια και αυτά μόλις αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί τους.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Σχετική είδηση:

Σκάνδαλο Energa-Hellas Power: Εντός της ημέρας η ετυμηγορία

Keywords
Τυχαία Θέματα