Tα τρένα τεχνολογίας Hyperloop φτάνουν στην Τουλούζη

10:19 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κούρσα για την κατασκευή των φουτουριστικών τρένων Hyperloop είναι σε πλήρη ανάπτυξη καθώς εκτός από τον Έλον Μασκ και την εταιρία του Hyperloop One, ένα start-up από την Καλιφόρνια, το Hyperloop Transportation Τechnologies (ΗΤΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός ερευνητικού κέντρου 3.000 στρεμμάτων μαζί με μια πίστα για δοκιμές στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Η ιδέα και η πατέντα για την τεχνολογία Hyperloop ανήκει στον Έλον Μασκ

και βασίζεται στη δημιουργία μίας «κάψουλας» που θα κινείται μέσα σε ένα σωλήνα και θα μεταφέρει τους ταξιδιώτες από το ένα σημείο στο άλλο με ταχύτητες περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα την ώρα. Οι κάψουλες αυτές θα επιπλέουν σε ένα «μαξιλάρι» αέρα, θα ωθούνται από μια μαγνητική ράγα μέσα σε ένα σωλήνα που περιέχει κενό αέρος ενώ όλο το σύστημα κινείται με ηλιακή ενέργεια. Η κάψουλα θα έχει χωρητικότητα από 28 έως 40 άτομα, θα είναι μήκους περίπου 30 μέτρα και θα ζυγίζει 20 τόνους. Αυτό που απομένει τώρα για την ερευνητική ομάδα της ΗΤΤ είναι η προσαρμογή του τρένου στις τεχνολογικές προδιαγραφές όπως είναι η επιλογή του υλικού της κάψουλας, η σωστή σύνδεση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του συστήματος, η ηλεκτρομαγνητική πρόωση κλπ.

Το γαλλικό κράτος έχει παραχωρήσει στην HTT, μέρος της πρώην στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Francazal όπου έχει ήδη κατασκευαστεί μια πίστα ενός χιλιομέτρου για τις δοκιμές. Παράλληλα, η ΗΤΤ και η τοπική αυτοδιοίκηση της Τουλούζης σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα τοπικά ταλέντα από τον χώρο της αεροδιαστημικής για τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση της τεχνολογίας Hyperloop. Έτσι, το κέντρο θα στεγάζει ένα εργαστήριο και μια ακαδημία όπου θα εργάζονται 30 μηχανικοί και φοιτητές με σκοπό την ταχεία κατασκευή πρωτοτύπων. Επιπλέον, οι προγραμματιστές της ΗΤΤ συνεργάζονται ήδη με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροναυπηγικής και του διαστήματος, όπως είναι η Airbus και η Thales, των οποίων τα ερευνητικά κέντρα βρίσκονται στην Τουλούζη.

Η Τουλούζη αναμένεται να περάσει στη φάση δοκιμών στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το Hyperloop κατακτά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

H Ολλανδία μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία θα είναι οι επόμενες ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν τα τρένα Hyperloop της εταιρίας ΗΤΤ. Μια ολλανδική ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft) κέρδισε το φετινό διαγωνισμό SpaceX για την ανάπτυξη νέας γενιάς μέσων μαζικής μεταφοράς προτείνοντας τη δημιουργία ενός συστήματος Hyperloop που θα συνδέει το Άμστερνταμ με το Παρίσι μέχρι το 2021. Η κατασκευή ενός ερευνητικού κέντρου όπου θα πραγματοποιούνται δοκιμές, έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτή την εγκατάσταση θα δοκιμαστούν όλα τα συστήματα που δεν απαιτούν υψηλές ταχύτητες. Το πρότζεκτ υλοποιείται από το ολλανδικό start-up Hardt Global Mobility σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Delft, τον ολλανδικό εθνικό σιδηρόδρομο και την κατασκευαστική εταιρεία BAM.

Εκτός από τις παραπάνω ευρωπαϊκές πόλεις, το Hyperloop θα εγκατασταθεί και στον Καναδά, το Λος Άντζελες και το Ντουμπάι.

ΠΗΓΕΣ :

Keywords
Τυχαία Θέματα