Κομοτηνή: Καθημερινές Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

08:52 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αύξηση των Βουλγάρων επισκεπτών αναμένουν την καλοκαιρινή περίοδο οι ντόπιοι επαγγελματίες της Ροδόπης προσδοκώντας ότι θα δοθεί έτσι μια μια ουσιαστική «ανάσα» στην τοπική οικονομία με την καλύτερη αξιοποίηση της διέλευσης τους από την περιοχή. Προς το παρόν πάντως βλέπουν τους ντόπιους να κάνουν τις αγορές τους στην Βουλγαρική αγορά.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους Έλληνες που πηγαίνουν στη Βουλγαρία είναι να περάσουν καλά» δηλώνει η κα Μαρία, Βουλγαρικής καταγωγής, κάτοικος τα τελευταία 28 χρόνια στην Κομοτηνή

σημειώνοντας πως «Θεωρούν την επίσκεψη στη γειτονική χώρα μια ευχάριστη εκδρομή, τόσο κοντά έχουν έρθει οι δύο λαοί. Όσον αφορά στους Βούλγαρους επισκέπτες στην χώρα μας εκείνο που τους ενοχλεί, όπως λέει, είναι ότι περιμένουν 3-4 ώρες στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο. «Άρχισαν να με ρωτάνε για τα ξενοδοχεία, τις τιμές πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θέλουν και να μείνουν. Είναι ευχαριστημένοι πάρα πολλοί από τη θάλασσα, την κουζίνα και τη φιλοξενία.»

28 χρόνια στην Ελλάδα θεωρεί πως πολλά έχουν αλλάξει στην άποψη που έχουν οι ντόπιοι για τους Βούλγαρους. Από τις θλιβερές αναμνήσεις των μεγαλυτέρων σε ηλικία Κομοτηναίων από τα χρόνια της Βουλγαρικής Κατοχής περάσαμε στις συχνές επισκέψεις των παιδιών και των εγγονών τους σήμερα στη Βουλγαρική αγορά. «Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει. Καμία σχέση. Έχουν γνωρίσει καλύτερα τη Βουλγαρία και χαίρονται τις επισκέψεις» δηλώνει επισημαίνοντας με τη δική της ματιά θεαματικές αλλαγές.

Ψάχνουν Βουλγάρες βοηθούς για τις οικιακές εργασίες, αλλά…

Εκτός από τον Κάθετο Άξονα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Νυμφαίας σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών είχε και η επιλογή πολλών Κομοτηναίων να αναθέσουν σε Βουλγάρες γυναίκες, εργαζόμενες την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ της οικογένειάς τους. «Είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που φροντίζουν Έλληνες ανήμπορους ή μοναχικούς ανθρώπους. Είναι μια δουλειά δύσκολη. Οι γυναίκες θέλουν να δουλέψουν, όμως, και έρχονται και μένουν σε ένα ξένο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο. Και για τις δύο πλευρές είναι δύσκολη αυτή η σχέση. Μερικές φορές δεν λείπουν και τα παράπονα.» σημειώνει προσθέτοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και λιγότερες γυναίκες θέλουν να εργαστούν στην περιοχή. Αρκετές είναι αυτές που έχουν αναχωρήσει προτιμώντας τη δουλειά στο εξωτερικό, σε Βέλγιο, Γερμανία κι Ολλανδία. «Την τελευταία εβδομάδα έφυγαν τέσσερις γυναίκες από την Κομοτηνή. Έρχονται Έλληνες που ζητούν Βουλγάρες οικιακές βοηθούς, αλλά δεν βρίσκουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα