Oλυμπιονίκες και Πρωταθλητές στον 2ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης στη Νέα Σμύρνη

14:32 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά και προσωπικότητες από τον αθλητικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό χώρο είναι πρεσβευτές στον 2ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης στη Νέα Σμύρνη, το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός στην Αττική μετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που θα γίνει

στις 2 Οκτωβρίου 2016. Μάλιστα θα πάρουν μέρος και στους αγώνες, τρέχοντας στους δρόμους της Νέας Σμύρνης μαζί με τους χιλιάδες δρομείς που θα συμμετάσχουν στις τρεις αποστάσεις (2,5 χλμ, 5 χλμ και 10 χλμ), με τις εγγραφές να υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 4 χιλιάδες.

Οι πρώην ποδοσφαιριστές, Νίκος Αναστόπουλος, Θωμάς Μαύρος και Δημήτρης Σαραβάκος είναι οι τρεις βασικοί πρεσβευτές του αγώνα, υπενθυμίζοντας πως «οι μνήμες μας ενώνουν», υπογραμμίζοντας έτσι την ιστορική διάσταση του αγώνα, ενώ η γνωστή ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, πρεσβευτής και αυτή του αγώνα καλεί όλα τα παιδιά «να τρέξουν για την ιστορία και τον πολιτισμό».

Ο Αγώνας Δρόμου Ιστορικής Μνήμης αποτέλεσε μια πρωτόγνωρα επιτυχημένη διοργάνωση με περισσότερους από 3.500 χιλιάδες δρομείς και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ). Τον Αγώνα υποστήριξαν ενεργά τοπικοί φορείς, όπως ο Πανιώνιος ΓΣΣ, ο Σύλλογος Αθλουμένων Φίλων του Άλσους (ΣΑΦΑΝΣ) και η Νεότητα Ερυθρού Σταυρού.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004, Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία θα συμμετάσχει στον αγώνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εκπροσωπώ έναν αγώνα δρόμου με τόσο υψηλό επίπεδο που όταν ήμουν αθλήτρια δεν έβρισκα. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότερος κόσμος τρέχει και ο αγώνας της Νέας Σμύρνης συνδυάζει τον αθλητισμό και την υγεία με τον πολιτισμό. Θα ήταν ευχής έργον, αν όσοι τρέξουν ενημερωθούν και για το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της Σμύρνης. Προσκαλώ τον κόσμο να έρθει, να γνωρίσει το Δήμο της Νέας Σμύρνης και τους ανθρώπους της».

Η Πρωταθλήτρια του τριάθλου και των δρόμων, Ντενίζ Δημάκη, πρωταγωνίστρια και αυτή την ημέρα του αγώνα, αναφέρει από την πλευρά της πως «η περσινή διοργάνωση άφησε σε εμάς τους αθλητές μία ευχάριστη γεύση. Γνωρίζαμε όλοι την περιοχή, αλλά το συναίσθημα να τρέξεις στον κεντρικό δρόμο της Νέας Σμύρνης ήταν μοναδικό. Στον αγώνα αυτό συνδέονται οι ιστορικές μνήμες με τον αθλητισμό και είναι ευκαιρία οι πιο νέοι, να ενημερωθούν για την ιστορία της Σμύρνης. Είμαι σίγουρη ότι ο αγώνας ιστορικής μνήμης χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει και καλώ τον κόσμο να πάρει μέρος».

Όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, «μετά την περσινή επιτυχία δεν είχαμε κανένα λόγο να μη θέλουμε να επαναλάβουμε τον αγώνα και όποιες παραλείψεις υπήρχαν, αυτή τη φορά θα τις διορθώσουμε. Είμαι σίγουρος ότι εάν βοηθήσουν όλες οι πλευρές, η συμμετοχή του κόσμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη και όλοι θέλουμε ο αγώνας να γίνει θεσμός και να είναι αντάξιος της Ιστορίας αυτής της πόλης».

Για ποιους λόγους όμως ξεχωρίζει ο Αγώνας Ιστορικής Μνήμης της Νέας Σμύρνης από άλλους που διοργανώνονται στην Αττική; «Ο βασικός λόγος είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό αγώνα σε όλη τη χώρα που αφιερώνεται στην επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης, τη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του προηγούμενου αιώνα», εξήγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποτελεί ουσιαστικά την Dream Team των αγώνων δρόμου και εγγυάται την απόλυτη επιτυχία του αγώνα. Είναι μάλιστα από τους λίγους αγώνες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ κάτι που προσδίδει στη διοργάνωση κύρος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο κ. Χατζατουριάν.

Πέρα από το δρομικό γεγονός, θα υπάρχουν και άλλες καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις με συναυλίες, εκθέσεις, χάπενινγκ, ενώ στις επτά στάσεις του τραμ θα υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα, υποστηρίζοντας τους δρομείς και δίνοντας κλίμα γιορτής σε όλη την πόλη.

Οι παροχές προς τους δρομείς, ξεπερνούν σε ποιότητα και ποσότητα μεγαλύτερους αγώνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το συλλεκτικό μπλουζάκι για τον αγώνα που θα δημιουργήσει ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ενώ και το μετάλλιο θα είναι πραγματικά ξεχωριστό και θα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να τρέξει κάποιος και να τερματίσει. Παράλληλα θα είναι ένα καλό αγωνιστικό τεστ για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς γίνεται ένα μήνα πριν από αυτόν.

Στόχος των διοργανωτών, όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζατουριάν, είναι κάθε χρόνο να αυξάνονται οι συμμετοχές, αλλά και να πέφτει το ανάλογο βάρος στην ιστορική πλευρά του αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος οι πρεσβευτές του Αγώνα είναι σημαντικά πρόσωπα του αθλητισμού, όπως οι πρώην ποδοσφαιριστές Νίκος Αναστόπουλος, Θωμάς Μαύρος και Δημήτρης Σαραβάκος που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στη Νέα Σμύρνη, καθώς ξεκίνησαν από τον Πανιώνιο και η εξαιρετική Κάρμεν Ρουγγέρη που μιλάει στις καρδιές των παιδιών.

Το λόγο που ο ΣΕΓΑΣ προσφέρει την αιγίδα του στον αγώνα μας εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της επιτροπής αγώνων δρόμου, Γιάννης Μαμουζέλος: «Για μας στο ΣΕΓΑΣ είναι ιδιαίτερα θετικό οι Δήμοι μαζί με τα σωματεία να διοργανώνουν καλούς αγώνες. Αυτό στηρίζουμε και θέλουμε προκειμένου μέσα από τους αγώνες αυτούς να εξασφαλίζονται η σωστή οργάνωση, η ποιότητα και η ασφάλεια, κάτι που ισχύει εδώ στη Νέα Σμύρνη, όπως είδαμε ξεκάθαρα στον περσινό αγώνα».

Από την πλευρά του ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, Ευάγγελος Παπαποστόλου, καλεί τον κόσμο να σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή, καθώς έχουν ανοίξει εδώ και μέρες οι εγγραφές: «πέρυσι αυτό που έγινε ήταν πραγματικά κάτι μεγάλο και πρέπει να επισημάνω την προσπάθεια του Δημάρχου να σταματήσει η κυκλοφορία του τραμ, ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας με ασφάλεια μέσα στον αστικό ιστό. Πετύχαμε να έχουμε καλούς αθλητές, πολλούς φιλάθλους, σωστές υποδομές και τη σύνδεση με τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί ο αγώνας σε μία μεγάλη γιορτή για την πόλη, κάτι που θέλουμε να επαναλάβουμε και τον προσεχή Οκτώβριο».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή οι ημέρες αυτές είναι για πολλούς δύσκολες, ένα ποσοστό των εσόδων θα διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Οι εγγραφές γίνονται στο Άλσος Νέας Σμύρνης καθημερινά 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, καθώς και στην ιστοσελίδα του 2ου Αγώνα Ιστορικής Μνήμης στη Νέα Σμύρνη.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα