Markit: Επιστροφή στην ύφεση για την ελληνική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

13:29 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι εταιρείες του τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα συνέχισαν τις προσλήψεις προσωπικού αλλά η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα ο δείκτης PMI να υποχωρήσει σε επίπεδα που υποδηλώνουν ύφεση σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα της μεταποίησης-ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής

οικονομίας- υποχώρησε στις 49.2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 50,4 τον Αύγουστο.

Η πτώση του δείκτη PMI κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση υποδηλώνει την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Είναι η έκτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο μέσα στο 2016.

Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα, τονίζει η Markit.

Ακόμη, τα επίπεδα των εισερχόμενων νέων παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μετά την οριακή αύξηση του Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές του μεταποιητικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τα επίπεδα στελέχωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε τέσσερις συνεχείς μήνες.

Ομως, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε εκτός των άλλων:

«…Μια σειρά από αντιξοότητες εξακολούθησαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους κατασκευαστές, όπως οι ολοένα λιγότερες εργασίες σε εκκρεμότητα και οι εντονότερες πιέσεις επί του κόστους, παρότι δεν απέτρεψαν τις εταιρείες από το να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ η απασχόληση είναι πιθανόν να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο.

»Παρότι ο κύριος δείκτης PMI δεν κυμάνθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο πέρυσι την ίδια εποχή, δεν υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τομέα, ενώ όλες οι ενδείξεις προμηνύουν εντονότερη επιβράδυνση του τομέα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα