Kομοτηνή:Μόσχος Πολυσίου: «Ριγανέλαιο στα ζώα και όχι αντιβιοτικά. Αιθέρια έλαια και όχι φυτοφάρμακα»

12:31 22/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοένα και πυκνώνουν τα σεμινάρια και ομιλίες που συμπυκνώνουν το μήνυμα του πως η Ελλάδα μπορεί να απογειωθεί αξιοποιώντας τον τεράστιο πλούτο που της χάρισε ο Θεός και η Φύση! Μοιάζει τόσο εύκολο αλλά και τόσο δύσκολο σαν να… ανοίγουν οι Ουρανοί και να …τρέχουν τα εκ ευρώ, που αρκετοί πολιτικοί μας τα οραματίζονται από τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων και τις… μεταρρυθμίσεις…

Είναι τόσο απλό, υπόγεια να κοιτάξεις θα βρεις υδρογονάνθρακες, ζεόλιθο, πολύτιμα πετρώματα. Κοιτάς τον ήλιο-ηλιακή ενέργεια-, νιώθεις τον

αέρα –αιολική ενέργεια-, βλέπεις τη θάλασσα –κυματική ενέργεια, τα ποτάμια τις λίμνες-υδροηλεκρική ενέργεια, τα ιαματικά νερά-θερμαλισμός, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για θέρμανση πόλεων, εγκαταλείποντας το πετρέλαιο).
Υπέργεια να κοιτάξεις θα θαυμάσεις ένα υπέροχο κλίμα με αυτοφυή Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά(ΑΦΦ) και φυσικά όλες τις καλλιέργειες δενδρώδεις, κηπευτικά, -αρκεί να εξαιρέσεις τις δυναμικές καλλιέργειες που κατάντησαν πολύ υδροβόρες και ενεργοβόρες …παρά τις παχυλές επιδοτήσεις…Το πώς καταντήσαμε ΌΛΟΙ ΜΑΣ αυτή την πλούσια Χώρα να είναι σε μνημόνια και πτωχευμένη…είναι ένα ερώτημα…
Αλλά ας κάνουμε μια αρχή από κει που μπορούμε προς το παρόν και μπορούμε να μετρήσουμε άμεσα αποτελέσματα:
Στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά(ΑΦΦ).
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από αρκετούς στην Ελλάδα για καλλιέργεια, μεταποίηση και πώληση των προϊόντων κυρίως στο εξωτερικό μια και οι Έλληνες δεν τα γνωρίζουν. Επίσης αγνοούν πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Δρ Ελένη Μαλούπα, -Δ/ντρια Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας και στο κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδας-.υπάρχουν 7.000 είδη Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα βιοποικιλότητας. Σε ότι αφορά δε την Ευρώπη αυτή η μικρή χώρα η Ελλάδα, με τα 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατέχει το 50% της χλωρίδας της Ευρώπης!
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές ΑΦΦ είναι πολλές, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο αγορών στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό… Δεν θα σταθούμε προς το παρόν άλλο εδώ…
Σήμερα θα επιχειρήσουμε να βάλλουμε μια άλλη παράμετρο…
Το να καταναλώνεις τοπικά προϊόντα και δη τα προϊόντα της Χώρας σου, ενισχύει την τοπική και την εθνική οικονομία και επίσης; ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!
Είναι προϊόντα και εφόσον προέρχονται και από ντόπιους σπόρους, που είναι εγκλιματισμένα, χωρίς να απαιτούν πολλά φάρμακα και χημικά, αλλά και χωρίς αλλεργιογόνα και παθογόνα μικρόβια που έχουν άλλες χώρες…
Το να καταναλώνεις τοπικά προϊόντα σημαίνει πως έχεις αλλάξει παλιές ξενόφερτες συνήθειες, που πλήγωσαν τον παραγωγικό ιστό της Χώρας μας, αφού κανένας δεν αγόραζε Ελληνικό προϊόν. Γνωρίζεις τον τόπο σου και αυτά που παράγει, τα εμπιστεύεσαι τα αγοράζεις και έτσι συνεισφέρεις στον θετικό και ενάρετο κύκλο του χρήματος για την περιοχή σου, που ανοίγει νέες θέσεις εργασίας. Έχεις αλλάξει και εμπιστεύεσαι-το ίδιο φυσικά και οι άλλοι που παράγουν και σου παρέχουν ποιοτικό προϊόν και όχι ….ελληνοποιημένο- και μέσα από τον κύκλο της εμπιστοσύνης γεννιέται και η συνεργασία…
Να επιστρέψουμε στους παραγωγούς ΑΦΦ.
Ψάχνουν οι παραγωγοί των ΑΦΦ, που θα διαθέσουν τα προϊόντα τους, δρόγη και αιθέρια έλαια; Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Θρακιώτης, Μόσχος Πολυσίου έχει μια λύση: Άραγε πόσοι Κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πως μπορούν να αντικαταστήσουν τα Αντιβιοτικά που δίνουν στα ζώα τους με αιθέρια έλαια από ΑΦΦ, όπως το Ριγανέλαιο; Τι μπορούν να πετύχουν; Το κρέας τους μπορεί να ονομασθεί ως Βιολογικό και να τύχει καλύτερης τιμής, ακόμα και στο εξωτερικό οι πολίτες, που είναι αηδιασμένοι από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα και με μια καλή προβολή από τους Εμπορικούς Ακολούθους, μπορεί να απογειωθεί…Αυτό βεβαίως προϋποθέτει Οργάνωση κι από τους Κτηνοτρόφους…
Οι Γεωργοί για να καταπολεμήσουν πολλά ζιζάνια για τις καλλιέργειες τους καταφεύγουν στη χρήση πολλών χημικών φυτοφαρμάκων εκτοξεύοντας στα ουράνια το κόστος παραγωγής. Το νέο της υπόθεσης είναι πως πλέον τα χημικά φυτοφάρμακα δεν κάνουν πια χρήση και κάποιοι φαίνεται να αναπολούν εποχές με …καρκινογόνα φυτοφάρμακα…Τι μπορεί να γίνει;
Ο ομότιμος Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου έχει κι εδώ την λύση: Χρήση αιθέρων ελαίων από παραγωγούς ΑΦΦ και ψεκασμούς με αυτά των καλλιεργειών τους για πολύ καλύτερα αποτελέσματα και από τα φυτοφάρμακα. Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Δεν μολύνουμε το περιβάλλον, δεν πεθαίνουν οι μέλισσες-απαραίτητες για την επικονίαση-και δεν πληρώνουν οι Αγρότες μας τα υπέρογκα ποσά για τα φυτοφάρμακα. Προϋποθέτει Οργάνωση, Συνεργασία.
Τι γίνεται αλήθεια με την καταπολέμηση των κουνουπιών; Ειδικά στον Έβρο, λόγω του ποταμού και τους ορυζώνες; Και εδώ μπορεί να γίνουν ψεκασμοί και μάλιστα να είναι και βιολογικοί με ειδικά αιθέρια έλαια από ΑΦΦ, σύμφωνα με τον κ. Πολυσίου.Τι προϋποθέτει; Οργάνωση, Συνεργασία.
Μιλώντας το Σάββατο στο Σεμινάριο, με τίτλο «Διατροφικός πλούτος της Μεσογείου, μια ματιά στο μέλλον» που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η ΠΑΜ-Θ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο κ. Πολυσίου έδωσε τη λύση για αρκετά θέματα και μάλιστα χωρίς επι πλέον κόστος. Δίνοντας έμφαση σε αυτό που μας λείπει και δεν είναι άλλο από την Οργάνωση και την Συνεργασία…και δεν εννοούμε να αλλάξουμε παρά τα βαριά μνημόνια…
Δυστυχώς δεν ήταν εκεί ούτε Κτηνοτρόφοι, ούτε παραγωγοί ΑΦΦ, ούτε, εκπρόσωποι από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, -πλην ενός- . Το παρόν έδωσαν κάποιοι παραγωγοί που παλεύουν να απαγγιστρωθούν από τις επιδοτήσεις και οι Φοιτητές του ΔΠΘ.
Ήταν φυσικά η ΕΡΤ και μιλώντας με τον κ. Πολυσίου, ανιχνεύσαμε μεράκι και διάθεση για να ξεκινήσει ο ίδιος ένα μικρό μοντέλο πρότυπης κοινωνίας ανθρώπων-προφανώς στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη- όπου οι άνθρωποί της θα συνεργάζονται και θα εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, προάγοντας το καλό και την πρόοδο του συνόλου, με βάση τον πρωτογενή τομέα.
Είθε να πετύχει και να αποτελέσει την αρχή και για άλλες περιοχές, για την αλλαγή της νοοτροπίας μας, το πιο μεγάλο μας πρόβλημα!
ΥΓ: Στο σεμινάριο που είχε ως τίτλο τον Διατροφικό Πλούτο της Μεσογείου, μίλησαν ο Παύλος Γεωργιάδης, Εθνοβιολόγος, Σύμβουλος Καινοτομίας Αγροδιατροφικών Συστημάτων και η Ευγενία Μπεζιρτζάογλου, πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ. Θα σταθούμε και στις δικές τους εισηγήσεις σε αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα