Kομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 1-02-2017

08:18 1/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Νέο κρούσμα γρίππης των πτηνών σε οικόσιτα πουλερικά

«Συναγερμός» σήμανε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ροδόπης μετά τον εντοπισμό κρούσματος της Γρίπης των πτηνών στον οικισμό του Σώστη, σε οικόσιτα πουλερικά τα οποία θανατώθηκαν και απολυμάνθηκε η εκμετάλλευση.
Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα που διαπιστώθηκε στη χώρα μας μετά τον Έβρο και την Αρκαδία. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη μετά και τα δεκάδες νεκρά πτηνά που εντοπίστηκαν στην Ξηρολίμνη του Φαναρίου. Κύκνοι, Φλαμίγκο, Φαλαρίδες, Λαγκόνες και Κρομοράνοι απομακρύνθηκαν νεκρά χθες από τους υπαλλήλους του

Δήμου Κομοτηνής. Πιο πριν, μετά από οδηγία της προϊσταμένης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης, Δόξας Κουρούδη, στάλθηκαν δείγματα από τέσσερις νεκρούς κύκνους στο ειδικό εργαστήρι αναφοράς της γρίπης των πτηνών στη Θεσσαλονίκη. «Πολύ σύντομα θα ξέρουμε την αιτία του θανάτου. Όλα τα σημάδια συνηγορούν στην γρίπη των πτηνών» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Κουρούδη.

Κίνδυνος για τον άνθρωπο από τον υπότυπο Η5Ν8
Παρότι δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια.

Αυτοδιοίκηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το ΚΕΑ
Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Η υποβολή αίτησης γίνεται είτε ηλεκτρονικά απευθείας από τους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούν για υποβολή φορολογικής δήλωσης (TAXIS NET) στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr, είτε, εφόσον είναι κάτοικοι του Δήμου Κομοτηνής, στα ΚΕΠ Κομοτηνής, ΚΕΠ Αιγείρου, ΚΕΠ Νέου Σιδηροχωρίου και στις υπηρεσίες: Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών-Πρόνοια (Φιλικής Εταιρείας και Φιλίππου- ώρες εξυπηρέτησης 09.00-13.00) και Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γ.Μαρασλή 1- ώρες εξυπηρέτησης 09.00-13.00). Κάτοικοι άλλων Δήμων απευθύνονται στους οικείους Δήμους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.keaprogram.gr.

Ενημέρωση εκλογικών καταλόγων
Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα οι γεννηθέντες δημότες Κομοτηνής τα έτη 1999-2000 ( ανεξαρτήτως ημερομηνίας γέννησης) να λάβουν γνώση των στοιχείων με τα οποία πρόκειται να εγγραφούν στους Εκλογικούς Καταλόγους του Δήμου στο Τμήμα Δημοτολογίου , Ληξιαρχείου, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Δήμου και να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους, προκειμένου να καταταγούν στο ανάλογο Εκλογικό Διαμέρισμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία τους το αργότερο μέχρι 10/3/2017.
Η δήλωση μπορεί ναι γίνει και τηλεφωνικά στα παραπάνω τηλέφωνα.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η πιο πάνω δήλωση, η κατάταξή τους σε Εκλογικό Διαμέρισμα θα γίνει αυτοδίκαια από την υπηρεσία και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία στοιχεία.
ΔΠΘ
ΔΠΘ: Ο απολογισμός της Συνόδου των Πρυτάνεων στην Αλεξ/πολη
Πραγματοποιήθηκε η 83η Σύνοδο των Πρυτάνεων που φιλοξενήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, και αντί του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Αλεξανδρούπολη για τις εργασίες της Συνόδου βρέθηκε τελικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, που όμως δεν έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που του έθεσαν οι Πρυτάνεις, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Καραμπίνη.
«Νιώθουμε ότι γίνονται πράγματα για μας, χωρίς εμάς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνης και ζήτησε «ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων στα θέματα της εκπαίδευσης, ει δυνατόν και με ορίζοντα 20ετιας».
Στη Σύνοδο τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την ακαδημαϊκή κοινότητα από το νομικό μέχρι το οικονομικό της πλαίσιο με κάποια από αυτό να χρήζουν άμεσης επίλυσης, καθώς αν αυτό δεν συμβεί, τότε απειλείται άμεσα η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Μεγάλο μέρος των συζητήσεων των ακαδημαϊκών απασχόλησε και η λεγόμενη «φοιτητική μέριμνα», ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα Πανεπιστήμια διευκολύνουν τη ζωή των φοιτητών τους, τόσο εντός των ιδρυμάτων όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Οι Πρυτάνεις ζητούν είναι επιπλέον χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας,.

Ανακοίνωση φοιτητών για τον καθηγητή Γ.Παύλο
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Αριστερή Ενότητα, το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση και το Τραβέρσο για τις διώξεις φοιτητών στην Ξάνθη
«Καταγγέλλουμε τις μηνύσεις και τις δικαστικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες 9 φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους και σημειώνεται « Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται ως αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία».

Κόμματα
Κατάθεση Αναφοράς για την παράταση θεώρησης καρτών μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έκδοσης νέων για τα άτομα με αναπηρία
Ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, με κοινοβουλευτική Αναφορά κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου, σχετικά με την παράταση της θεώρησης καρτών μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έκδοσης νέων για τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου, λόγω της μεγάλης διάρκειας της κακοκαιρίας τα άτομα με αναπηρία δεν πρόλαβαν να θεωρήσουν τις κάρτες μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για αυτό και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ενώ προκειμένου να διευκολυνθούν, οι νέες κάρτες θα μπορούσαν να εκδίδονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Εκπαίδευση
Συστήνεται Κλάδος ΠΕ 73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης»
Με διάταξη για τη μειονοτική εκπαίδευση αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή συστήνεται Κλάδος ΠΕ 73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης», αποκλειστικά για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και των λειτουργικών αναγκών του μειονοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης. στον οποίο εγγράφονται:
α) οι απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.),
β) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 έως το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
γ) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Επίσης με άλλη διάταξη καθορίζεται επιπλέον αριθμός εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι επιπλέον αυτοί εισακτέοι προέρχονται αποκλειστικά από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν και να αξιολογηθούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης του εν λόγω Τμήματος.
Οι συγκεκριμένοι εισακτέοι δεν δικαιούνται μετεγγραφής.

Επιμελητήρια
Ημερίδα Ασφαλιστικό
Ενημερωτική ημερίδα για το νέο Ασφαλιστικό και Φορολογικό καθεστώς που ισχύει από το 2017 διοργανώνει σήμερα στις 6 μ.μ. το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην αίθουσα εκδηλώσεών του. Σκοπός της ημερίδας είναι ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες νομοθεσίες.
Το νέο καθεστώς ασφάλισης που ισχύει από φέτος θα αναλύσει ο γνωστός Εργατολόγος και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Ρωμανιάς, ενώ τις αλλαγές που επέρχονται στην φορολογία των νομικών και φυσικών προσώπων θα αναλύσει ο Οικονομολόγος και Ορκωτός Ελεγκτής.Γεώργιος Λαζαρίδης.
Σύλλογοι
Με ποδήλατο στη Δουλειά: 3-9 Απριλίου στην Ξάνθη
Ξεκίνησε η πρωτοβουλία«με ποδήλατο στη δουλειά» η οποία έχει στόχο να παροτρύνει τους Ξανθιώτες να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής τους και να κάνουν την πόλη τους πιο φιλική και υγιή για όλους.
Η τελική καμπάνια θα διαρκέσει μία εβδομάδα 3-9 Απριλίου και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη. Ο ποδηλατικός σύλλογος Ξάνθης «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ», που το διοργανώνει, καλεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε έναν φιλικό διαγωνισμό με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην πόλη.
Η καμπάνια δεν απευθύνεται μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους εργοδότες, καθώς τους προτρέπει να δώσουν κίνητρα στο προσωπικό τους για να χρησιμοποιούν το ποδήλατο.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το ΚΠΕ
Την πίτα του έκοψε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και ο θρησκευτικός σύλλογος, Αγίας Μαρίνας, την περασμένη Κυριακή στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, ενώ το παρών του έδωσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Ιωάννης Σταυρίδης, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων του Νομού Ροδόπης, όπως και πλήθος κόσμου .
Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση Π. Τατσόπουλου, «Γκαγκάριν»
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:30, το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης», η Brainfoodεκδοτική και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και το βιβλίο του, «Γκαγκάριν (η τολμηρή εκδοχή της ιστορίας).

Παραστάσεις από Τουρκία και Ρωσία στο ΔΗΠΕΘΕ
Tο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εγκαινιάζοντας για το 2017 τον άξονα δράσης με τίτλο «Το θέατρο στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες» φέρνει τον Φεβρουάριο στην πόλη της Κομοτηνής δυο σημαντικές παραστάσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία.
Η αρχή θα γίνει με την παράσταση από την Τουρκία, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, με το έργο
Οι άνδρες με τις πιτζάμες
(Pijamali Adamlar)
Η παράσταση θα δοθεί στο Πολιτιστικό Κύτταρο (αίθουσα του πρώην ΡΕΞ), στις 9.00 το βράδυ. Προπώληση εισιτηρίων Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο, τηλ. 25310-84040.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, μεσα μαζικης μεταφορας, για μας, εν λόγω, θεσσαλονικη, κεα, taxis, net, κεπ, ηλεκτρονική, αλεξανδρουπολη, βουλη, σχολεια, ξανθη, υγιή, βιβλιοπωλείο, ρωσία, δηπεθε, θεατρο, κύτταρο, ρεξ, τηλ, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αυθαιρετα παραταση, taxisnet, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, φορολογια 2013, μετεγγραφές φοιτητών, δημοκριτειο, ποδηλατο, ρωσία, ηλεκτρονική, γνωση, δουλεια, κεπ, πλαισιο, πτηνα, αρθρα, αναπηρια, αρκαδια, ασφαλιστικο, βαλκανια, βιβλιο, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, γριπη, δευτερα, διευθυνση, δηπεθε, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δικτυο, αιθουσα, ειπε, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, εβδομαδα, εν λόγω, ερχονται, ετη, ετος, ζωη, ζωης, υγιή, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ιδρυμα, κινηση, κύτταρο, κτηνιατρικη, λειτουργια, παντα, ουσια, ποιοτητα, συντομα, σημαδια, τηλ, τμημα, τουρκια, φορολογια, φορα, ιωαννης, ωρες, για μας, χωρα, ηλεκτρονικα, κυριακη, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα