Koμοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 4-12-2017

09:56 4/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό
Σε διακοπή κυκλοφορίας προέβη χθες λόγω της έντονης βροχόπτωσης η Γενική Αστυνομική Δ/νση ΑΜ-Θ στις
Ιρλανδικές Διαβάσεις Μεσοχωρίου – Ήφαιστου – Μωσαϊκού – Σκαλώματος και Λοφαρίου στη Ροδόπη.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων Φορέων, για την πρόληψη πιθανών πλημμυρικών φαινομένων και αντιμετώπιση κινδύνων από Χιονοπτώσεις και παγετό κατά την χειμερινή περίοδο.
«Ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς και επίπονος. Ωστόσο, λειτουργήσαμε άμεσα και βρεθήκαμε

άμεσα στα σημεία που έχρηζαν προσοχής. Όλοι οι φορείς που βρισκόμαστε εδώ απαιτείται να έχουμε σωστό συντονισμό, συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό». Αυτά τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.
Απόψεις ακούστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Σύλλογοι και Εθελοντές με γνώμονα την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων που θα προκύψουν κατά την χειμερινή περίοδο με έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση από όλους.

Επιμελητήρια
Ντέρμπυ οι εκλογές στο ΕΒΕΡ σήμερα και αύριο
Χαρακτηριστικά ντέρμπυ παίρνει η σημερινή και η αυριανή εκλογική αναμέτρηση στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με τους δύο επικεφαλής των συνδυασμών Συμφωνία Ανασυγκρότησης, Αντώνη Γραβάνη και «Μαζί από το χθες στο Αύριο», Γιάννη Κηλτζίκη, να ολοκληρώνουν τον αγώνα τους και να περιμένουν την αποτύπωση της εμπιστοσύνης των μελών του Επιμελητηρίου.
Οι εκλογές ξεκινούν σήμερα στις 8 το πρωΐ με 8 το βράδυ και θα διεξαχθούν στο ΕΒΕΡ.
Αύριο οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωΐ και οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.
Γύρω στις 10 το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα για το νέο πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, όπου εκεί το ψηφοδέλτιο ήταν ενιαίο, με επικεφαλής τον Νίκο Αγγελι΄δη, επί 4 θητείες πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Εγνατία οδός
Η Εγνατία ΑΕ έβγαλε την προκήρυξη για το α΄τμήμα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Ξάνθη
Η προκήρυξη της Εγνατία ΑΕ για το α΄τμήμα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Ξάνθη δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου και έχει καταληκτική προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής στις 11/1/2018 με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης στους 24 μήνες.
Αφορά την κατασκευή του τελευταίου αδιάνοικτου τμήματος του άξονα Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» μήκους 8 χιλ. περίπου και με εκτιμώμενη συνολική αξία (χωρίς ΦΠΑ) 40.047.000 ευρώ.

Αυτοδιοίκηση
Ξεκινά η Ακαδημία – Δομή Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ

Την έναρξη, στις 6 Δεκεμβρίου, των διαλέξεων της Ακαδημίας – Δομής Διά Βίου Μάθησηςτης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2017-2018 ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος. Η Ακαδημία – Δομή Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας κατά την οποία καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ΑΜΘ παραδίδουν με τρόπο απλό και κατανοητό, σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία όπως η Υγεία, η Αγωγή των Πολιτών, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, ο Λόγος, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.
Τη φετινή χρονιά, 130 καθηγητές θα πραγματοποιήσουν διαλέξεις σε εννέα θεματικές ενότητες:
Η περίοδος των εγγραφών θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην Ακαδημία εντελώς δωρεάν κάνοντας εγγραφή είτε ηλεκτρονικά, στον σύνδεσμο είτε αυτοπροσώπως στα κατά τόπους Γραφεία Αντιπεριφερειαρχών

Τουρισμός-Αυτοδιοίκηση
Δ/νση Τουρισμού και Παρατηρητήριο επισκεψιμότητας για τους τουρίστες
Με καλούς οιωνούς ολοκληρώθηκε η Διαβούλευση για τον Τουρισμό στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, με δύο εκδηλώσεις σε Καβάλα και Αλεξπολη, που κάλυπταν και τους 5 νομούς της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Κώστα Αντωνιάδη, υπήρξε μαζική ανταπόκριση όλων των φορέων που εμπλέκονται με το αντικείμενο του τουρισμού και κατατέθηκε από όλους πνεύμα συνεργασίας και καλού συντονισμού.
Στο πλαίσιο αυτών δημιουργείται Διεύθυνση Τουρισμού, η οποία θα στελεχωθεί και θα ασχολείται με τον σχεδιασμό της Τουριστικής προβολής.
Επίσης θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει και ένα παρατηρητήριο επισκέψιμότητας, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί το ποιόν των τουριστών-επισκεπτών που προτιμούν ως προορισμό της ΑΜ-Θ και τι είναι αυτό που τους απομένει ως εντύπωση, όταν φεύγουν από τις διακοπές τους, ή και τι ζητάνε για να είναι ευχαριστημένοι κατά την εδώ παραμονή τους.

Δικηγόροι-Δίκες
Προεδρος αναδείχθηκε η Ιωάννα Χατζηαντωνίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης
Πρόεδρος αναδείχθηκε η Ιωάννα Χατζηαντωνίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δεύτερου γύρου. Οι δικηγόροι οι εγγεγραμμένοι ήταν 298. Ψήφισαν 247 με την Ιωάννα Χατζηαντωνίου να λαμβάνει 131 ψήφους έναντι 101 του Αργύρη Χουρμουζέλη. Προεδρος αναδείχθηκε η Ιωάννα Χατζηαντωνίου.
Η νέα πρόεδρος δήλωσε πως « προσωπικά δεσμεύομαι την επόμενη μέρα ότι όλοι θα είμαστε ενωμένοι με ένα κοιν ό σκοπό και στόχο για την επίλυση των προβληματων του κλάδου μας. Η ευθύνη είναι μεγάλη ωστόσο μεγάλη είναι και η πρόκληση. Με συνέπεια εργατικότητα κι αποφασιστηκότητα θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο Ντίνος Μαλάκης εξελέγη νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης
Με 103 ψήφους και ποσοστό 57,5 % ο Ντίνος Μαλάκης εξελέγη νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης την Κυριακή. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών ο Ντίνος Μαλάκης επικράτησε της Δέσποινας Χατζηφωτιάδου που πηρέ 76 ψήφους (42,5%)σε μια αναμέτρηση με αυξημένη συμμετοχή. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ είναι 221 και ΨΗΦΙΣΑΝ 187 (συμμετοχή 84.62%),ΕΓΚΥΡΑ 187 ,ΑΚΥΡΑ 0
ΛΕΥΚΑ 8.

Εκπαίδευση
Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία
Σε μια ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους – γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς- εκδήλωση καλεί σήμερα από τις 17:00 έως τις 19:00 στο 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης, ο Σύλλογος Ατόμων και Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία Ν. Ξάνθης.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και πληροφόρησης ‘Live without bulling’ που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και είναι προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα ενδοσχολικού εκφοβισμού.
Νεολαία
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Δημόσια Διαβούλευση για το προσχέδιο Νεολαία 17-27
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Δημόσια Διαβούλευση πάνω στο προσχέδιο του «Νεολαία ’17-‘27» Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την ενδυνάμωση των Νέων.
Πρόκειται για μια διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης/Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία – Eurodesk Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής.
Η αίθουσα του Ξενοδοχείου Chris and Eve υποδέχτηκε 100 συμμετέχοντες νέους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, απόφοιτους, ανέργους και ΑμεΑ. Οι πολυσυλλεκτικές ομάδες των συμμετεχόντων εμπλουτίστηκαν με την συμμετοχή, τη γνώση και την εμπειρία ενεργών ανθρώπων της κοινωνίας της Κομοτηνής από φορείς και οργανώσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να εντάξει την νεολαία σε όλη την διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής για την Νεολαία ΄17-‘27.

Αυτοδιοίκηση
Ο δήμος Ξάνθης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Ξάνθης ενημερώνει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης των οποίων η αίτηση τέθηκε σε αναστολή στις 13-11-2017 από την αρμόδια αρχή διαχείρισης του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης λόγω αναντιστοιχίας οικονομικών στοιχείων, ότι μπορούν να προβούν σε δήλωση των ελλιπών στοιχείων με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίηση της αίτησής τους.
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης τα σχετικά αποδεικτικά είσπραξης των επιπλέον εισοδημάτων τους, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Κοινωνία
Η ανθρωπιά και η προσφορά έσωσε το μικρό Χρήστο
Θερμές ευχαριστίες προς όλη την κοινωνία της Ροδόπης και ιδιαίτερα, στους συλλόγους, στα ΜΜΕ, στην Ομοσπονδία ΕΠΑγγελματιοβιοτεχνών, στο Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων Ροδόπης, την κίνηση πολιτών Πλατεία για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα της προσφοράς χρημάτων , προκειμένου να γίνει η επέμβαση η οποία και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση του μικρού Χρήστου σε μια φυσιολογική ζωή, εκφράζουν οι γονείς του Χρήστου Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Χρύσα Τζελέπη.
«Ο γιος μας -πριν καταφέρει να σταθεί ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας- έλαβε το μεγαλύτερο μάθημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Είμαστε ευγνώμονες», καταλήγει η ανακοίνωση των γονέων του μικρού Χρήστου.

Κοινωνία-Αλληλεγγύη
Δρομικό κίνημα-Santa Run-στις 4 Δεκέμβρη
Για την έκτη πετυχημένη διοργάνωση «ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», που έχει ως στόχο την συγκέντρωση τροφίμων για μέλη της κοινωνίας που έχουν ανάγκη, ετοιμάζεται η οργανωτική επιτροπή.
Η δράση θα τρέξει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα γίνει σήμερα μια πρόδρομη δράση, ένα δρομικό-Santa Run- σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στο δρομικό έχουν δηλώσει συμμετοχή όλοι όσοι μετέχουν σε ανάλογες δράσεις, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με τη Σχολή ΤΕΦΑΑ και το KOMORUN, αλλά και ο ορεινός ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας, επιβεβαιώνοντας την άνοδο του δρομικού κινήματος και στην περιοχή μας.
Ο όρος συμμετοχής για όλους στο δρομικό, είναι ένα μπουκάλι ελαιόλαδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι είχε συγκεντρωθεί περίπου ένας τόνος ελαιόλαδο και συνολικά από τη δράση του Άη Βασίλη 6 τόνοι τρόφιμα συν την ποσότητα του ελαιολάδου.
Μετά το τέλος του δρομικού θα γίνει η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, από το Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, ενώ θα ακολουθήσει και η συναυλία με τους ΟΝΙΡΑΜΑ, ως πρώτη εκδήλωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Κομοτηνής.

Πολιτισμός
ΦΕΞ: Spin the wheel τη Δευτέρα
Η ποδηλατική ομάδα του “Spin the wheel” επέστρεψε από την Αφρική και προσκαλεί τους πολίτες να πάρουν μια γεύση από το ταξίδι της. Τον Ιούλιο του 2017 οχτώ από τα μέλη της διένυσαν 750 χμ. στην Αφρική, από το Μαλάουι ως την Τανζανία με στόχο να επισκεφτούν 15 σχολεία και να μοιράσουν γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό σε 4.500 παιδιά.
H ομάδα επέστρεψε έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία: ο αριθμός των παιδιών άγγιξε τις 7000 σε 21 σχολεία, έβαψε τέσσερις σχολικές αίθουσες, ενίσχυσε τη βιβλιοθήκη ενός σχολείου και προσέφερε υπολογιστές σε 2 τοπικά ιδρύματα για την εκπαίδευση.
Σήμερα και ώρα 20:00, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (ΦΕΞ- Αντίκα 7) μέλη της ομάδας θα μας παρουσιάσουν τι είναι το Spin the Wheel, πώς κάνανε «πεταλιές» για να το πραγματοποιήσουν και θα μοιραστούν μαζί μας τις ζωντανές εικόνες και ιστορίες τους από τη ζεστή καρδιά της Αφρικής.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, στρατος, γνώμονα, εκλογες, ξανθη, προσφορες, ΦΠΑ, δραση, τει, αμθ, καβαλα, νέα, συμμετοχή, ακυρα, ηλεκτρονική, europe, ελλαδα, eve, αμεα, μμε, τεφαα, ονιραμα, wheel, τανζανία, σχολεια, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ητανε μια φορα, δημος ξανθης, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αη βασιλης, δημοκριτειο, ηλεκτρονική, αιτηση, αμεα, αυριανη, αφρικη, γνωση, δυσλεξια, δωρεαν, εικονες, θεμα, μμε, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, τεφαα, υγεια, υλη, ωρα, αγωγη, ελαιολαδο, αμθ, τει, βραδυ, γευση, γινει, γνώμονα, γονεις, γραφεια, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, δημος, δηλωση, δομη, εγνατια, εγγραφη, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, ενεργεια, επιτυχια, ευθυνη, εχινος, τεχνολογια, ζεστη, ζωη, υπηρεσια, υπολογιστες, ιδρυμα, ιωαννα, κινηση, ληψη, μηνες, μικρο, νεολαια, νικο, ομαδα, ονιραμα, ορος, παιδια, πεδια, περιβαλλον, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλογοι, τανζανία, τι ειναι, τμημα, τονος, τοπικη αυτοδιοικηση, χρηστος, ακυρα, eve, εννεα, europe, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, καρδια, κυριακη, ομαδες, run, σωματα, σωματα ασφαλειας, σωστο, ταξιδι, wheel, θεματα, χειμωνας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα