GS: Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την οικονομία και την πολιτική

11:30 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της οικονομίας αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs (GS) σε έκθεσή της. Οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν προσωρινούς κραδασμούς αλλά ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας

θα πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψή τους.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με την σύνθετη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις εκλογές στην Ευρώπη και τις διαφωνίες των δανειστών στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν συνεισφέρει στην αύξηση της μεταβλητότητας και την διεύρυνση των ελληνικών spreads, τονίζει.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε εκ νέου μετά την σύντομη πτώση του κάτω από το 7% τον Ιανουάριο ενω οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν έως 20% την ίδια περίοδο και βρίσκονται 17% έως 43% κάτω από τα επίπεδα ανακεφαλαιοποίησης τους το 2015.

Το άνοιγμα των spreads έχει περιορισμένη επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών απο την στιγμή που κατέχουν μόλις 5,5 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα ή λιγότερο από 2% του ενεργητικού τους.

Η Goldman Sachs επισημαίνει την αργή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τον σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να παίζει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Οι τράπεζες είχαν καθαρές επιστροφές καταθέσεων μόλις 700 εκ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2015 αν και η εξάρτηση από την ΕΚΤ και τον ELA έχει μειωθεί στα 68 δισ. ευρώ από 126 δισ.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα 115 δισ. ευρώ ή 50% των συνολικών δανείων αλλά τα σχέδια για την δραστική μείωσή τους δεν έχουν δοκιμασθεί.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα είναι ίσα βάρκα, ίσα νερά το 2016 μετά τις σωρευτικές ζημιές ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2014 και 8,7 δισ. το 2015.

Η αύξηση των κερδών σε διατηρήσιμα επίπεδα θα πάρει χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα