G20: Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

18:02 3/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο, συμφώνησαν στη σύνοδο των G20 να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οικονομία και αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών των προέδρων των δύο χωρών ενώ ένα απρόοπτο σημάδεψε την άφιξη Ομπάμα στο αεροδρόμιο της κινεζικής πόλης που φιλοξενεί τη σύνοδο.

Η είδηση «βγήκε» πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ομάδας των Είκοσι

στη Χαν-γκτσού: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου που ευθύνονται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμφώνησαν να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η Συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων έτσι ώστε να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον ενάμισι βαθμό. Για να τεθεί σε ισχύ, χρειάζεται να επικυρωθεί από άλλες 29 χώρες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, «ειλικρινείς συνομιλίες» σε ακανθώδη διμερή ζητήματα όπως είναι η κυβερνο-ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Νότια Σινική Θάλασσα.

Η αρχή πάντως ήταν κάπως αδέξια: στο αεροδρόμιο όπου έφθασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να σταματήσει την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις να προσεγγίσει την αυτοκινητοπομπή, μιλώντας της οργισμένα, πριν μπει στη μέση μυστικός πράκτορας για να λήξει το θέμα. Ο ίδιος Κινέζος αξιωματούχος έβαλε τις φωνές και σε μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, λέγοντας στα αγγλικά «εδώ είναι η χώρα μας. Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας.»

Μεταξύ άλλων έγιναν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Σι Τζινπινγκ και του Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να εμμένει στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το ζήτημα της διαδικασίας έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και η κατάσταση στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη
Σχετική είδηση: Στην Κίνα η Σύνοδος των G20 – Αυστηρά μέτρα για την ασφάλειά της
Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα