AegeanDocs, το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Αιγαίου

16:34 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ζωηρό το ενδιαφέρον των θεατών συνεχίζονται στις 20 αίθουσες 11 νησιών του Αιγαίου , οι προβολές των ταινιών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs. Παραγωγές από βραβευμένους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο αλλά και νησιώτες κυρίως ερασιτέχνες παραγωγούς, με ντοκιμαντέρ που ενημερώνουν για πλήθος θεμάτων ενώ παράλληλα που δίνουν τροφή για σκέψη προβληματισμό.

Στις φετινές προβολές ξεχωρίζουν ταινίες αφιερωμένες στο προσφυγικό :

«Απλώς αλληλεγγύη»

Το ντοκιμαντέρ «Απλώς αλληλεγγύη» που δημιουργήθηκε μέσα από τα Workshop

AegeanDocs αφιερωμένο στους πρόσφυγες , σε σκηνοθεσία Έφης Σιαλευρή έκανε πρεμιέρα χθες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Aegean Docs.
Η ταινία παρακολουθεί την επιλογή μιας γυναίκας, της Σελίνα Κυριακού,Celina Kyriakou να δράσει για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες στη δομή «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», μία εθελοντική συλλογικότητα οργανώσεων και πολιτών της Λέσβου, η οποία λειτουργεί σε μία πρώην κατασκήνωση παιδιών του Π.Ι.Κ.Π.Α. στη Μυτιλήνη. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα αγάπης και προσφοράς, όπου φιλοξενούνται ευπαθείς ομάδες προσφύγων, συγκεντρώνονται και διανέμονται ρούχα, παπούτσια και είδη πρώτης ανάγκης, προσφέρεται ιατρική και ψυχολογική στήριξη, λειτουργεί κουζίνα, όπου εθελοντές ετοιμάζουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού την ημέρα για πρόσφυγες/μετανάστες/εθελοντές.

Διάρκεια 12′.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:
– Δημ. Θέατρο Μυτιλήνης: Τετάρτη 28/9 ώρα 12.00
– Θεατράκι Χρυσομαλλούσας (Οικονόμου Τάξη 20& Ασκληπιού): Τετάρτη 28/9 ώρα 22.00
– Μόλυβος (συνεδριακό κέντρο Μήθυμνας): Τρίτη 27/9 ώρα 22.00
– Πλωμάρι (Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»): Τρίτη 27/9 ώρα 22.00
– Αγ. Παρασκευή (Μουσείο Βιομηχ/κής Ελαιουργίας): Τετάρτη 28/9 ώρα 11.00

Νίκη

Η ιστορία μιας γυναίκας 67 ετών, της κυρίας Νίκης, μετανάστριας στη Νότιο Αφρική για 30 χρόνια, που έζησε την εμπειρία του «ξένου» σε μια χώρα, βίωσε, από την πλευρά των λευκών, το απαρτχάιντ, αλλά, παρά ταύτα, ένοιωσε την ανάγκη να γνωρίσει και να κατανοήσει τον πολιτισμό των μαύρων. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ένοιωσε ξένη στην ίδια την πατρίδα της. Επέστρεψε στα θρανία μέσω δομών Εσπερινών Σχολείων. Στα σχολεία αυτά ήταν συμμαθήτρια και με Έλληνες, αλλά και με μετανάστες.
Η διπλή εμπειρία της –ξένη στη Νότιο Αφρική / αποξενωμένη στην πατρίδα της- χρησιμεύει στους σκηνοθέτες της ταινίας να διεισδύσουν στο πρόβλημα Μετανάστευση και Μειονότητες και να τεκμηριώσουν την κοινωνική συμβολή των δομών δια βίου μάθησης όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των επωφελουμένων, αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση, μεταναστών , μέσω της εκπαίδευσης. Η κυρία Νίκη πήρε απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου φτάνοντας σε ηλικία 63 ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Κοινωνιολογία. Στην ταινία αφηγείται την όμορφη περιπέτειά της ζωής της.
Η σκηνοθετική ομάδα της ταινίας είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Εσπερινού Γυμνάσιου-Λυκειακές Τάξεις Μυτιλήνης. H ομάδα αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικούς ( Ιουλία-Μαρίνα Σαράντου, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας , Ευθυμία Πετανίδου, Κοινωνιολόγος και Δέσποινα Βερρή, Φιλόλογος) και πέντε ενήλικες μαθητές : Παναγιώτης Τινέλλης, Αλέξανδρος Στεργίου, Σωτηρία Γιαννή, Μυρσίνη Ιντζέ, Μίαρη Ευθυμία
Η ταινία εντάσσεται στο αφιέρωμα Μειονότητες-Ρομά- Διαπολιτισμική εκπαίδευση υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος -Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»ΕΣΠΑ –
και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους

Προβολή την Πέμπτη 19:45 στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης

Frei,

Άλλη μια ταινία που δημιουργήθηκε από τοπικό ερασιτεχνικό σχήμα η ταινία Frei, documentary.

Σταμάτης & Στράτος. Δύο ερασιτέχνες ηθοποιοί στη διαδικασία διάπλασης των χαρακτήρων τους. Με τη βοήθεια και της Αφροδίτης, σκηνοθέτιδας της θεατρικής παράστασης Bent, ξεδιπλώνουν τη μέθοδο τους, τις ανησυχίες τους και ανακαλύπτουν τα πάθη των χαρακτήρων τους, στην πορεία προς την ολοκλήρωση της παράστασης.
Οι ήρωες, ο Μαξ, ένας μποέμ ομοφυλόφιλος και ο Χορστ, ένας υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συναντιούνται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Εκεί θα τους ενώσει η επιθυμία για ελεύθερη βούληση και διαμέσου της υπέρβασης και της αυτοθυσίας, θα τολμήσουν να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

*Η παράσταση «Bent» ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα «Οι Άστεγοι» στο
Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης στις 23-25 Απριλίου 2016.

Προβολές ντοκιμαντέρ:
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 27/9 στις 19.15 (μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές)
Τετάρτη 28/9 στις 13.00
Πέμπτη 29/9 στις 13.00

Keywords
Τυχαία Θέματα