«28 φορές Ευρώπη» στην ΕΡΤ1

05:03 6/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η 6η εκπομπή του Κώστα Αργυρού, «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00, έχει τίτλο «Brexit – Bloody Brexit».

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ, τρία χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά

«ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00

«Brexit – Bloody Brexit»

Το δημοψήφισμα για το Brexit δίχασε την κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας. Σε κανένα τμήμα της χώρας το χάσμα αυτό δεν ήταν τόσο έντονο, όσο στη Βόρειο Ιρλανδία. Εκεί που οι καθολικοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ενωτικοί προτεστάντες, οι οποίοι παραδοσιακά θέλουν να είναι Βρετανοί τάχθηκαν με την πλειοψηφία. Συνολικά όμως το 55,8% υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ετσι τώρα οι Βορειοιρλανδοί έχουν να αποδεχτούν ένα αποτέλεσμα, με το οποίο ουσιαστικά διαφωνούν. Το δεδομένο αυτό ενίσχυσε πάλι φωνές που ζητούν απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και προτείνουν μάλιστα και ένα σχετικό δημοψήφισμα – όπως άλλωστε απαιτούν αντίστοιχα οι υποστηρικτές της Ευρώπης και στη Σκωτία. Ο φόβος είναι λοιπόν ότι ο διχασμός αυτός θα μπορούσε να ξυπνήσει παλιά πάθη και να ξαναφέρει την περιοχή σε μια εποχή ταραχών. «Troubles», μπελάδες, έτσι έμειναν στην ιστορία οι αιματηρές συγκρούσεις δεκαετιών στο Μπέλφαστ, στο Ντέρρυ και σε άλλες πόλεις και όσο και αν η ειρήνευση τηρήθηκε μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 η συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν ήρθε ποτέ. Οι πληγές του παρελθόντος είναι ακόμα ορατές στις πόλεις, που κάποτε ζούσαν χωρισμένες με ένα λαβύρινθο από τείχη.
Ο Κώστας Αργυρός και η ομάδα των «28 φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στο Μπέλφαστ και στο Ντέρρυ και κατέγραψαν τις ανησυχίες των ανθρώπων, που είχαν συνηθίσει να ζουν τα τελευταία 20 χρόνια σχετικά ήρεμα και να ταξιδεύουν στο Νότο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χωρίς κανένα περιορισμό. Τώρα κυριαρχεί ο φόβος ότι σύνορα θα ξαναυψωθούν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης ειρηνευτικών projects θα χαθούν και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, όπως οι αγρότες και οι εργάτες θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος από μια πιθανή αποσταθεροποίηση της βρετανικής οικονομίας συνολικότερα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Keywords
Τυχαία Θέματα