1ο Διεθνές συνέδριο αστυνομικής λογοτεχνίας

17:26 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνεται στο πλαίσιο του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του ΑΠΘ, Διεθνές Συνέδριο για την αστυνομική λογοτεχνία. Το 1ο Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ. Το

συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα πολλαπλά ερωτήματα που γεννά διαχρονικά και ιδιαίτερα στις μέρες μας η αστυνομική λογοτεχνία. Λογοτεχνικό είδος πρωτεϊκό, που προσαρμόζεται στον καιρό με τον καλύτερο τρόπο ή κατεξοχήν δείγμα της μαζικής λογοτεχνίας-παραλογοτεχνίας; Υψηλής ποιότητας κοινωνική, πολιτική, λαϊκή λογοτεχνία ή τυποποιημένο εμπορικό προϊόν της εκδοτικής βιομηχανίας; Λογοτεχνία εστιασμένη στο αίνιγμα ή στο γιατί του εγκλήματος; Λογοτεχνία στο περιθώριο του λογοτεχνικού συστήματος ή σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα άλλα είδη, στην ίδια την καρδιά του;

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΑΠΘ επιδιώκει με το πρώτο διεθνές συνέδριο να μεταφέρει τη συζήτηση για το δημοφιλές είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας και στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, προσκαλώντας τους ίδιους τους δημιουργούς, επιφανείς Έλληνες και ξένους δημιουργούς (αναφέρονται ενδεικτικά οι Γάλλοι Μωρίς Αττιά και Πατρίκ Ρενάλ, όπως και η Ντομινίκ Μανοτί, πλάι σε πολύ γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, όπως η Μαρλένα Πολιτοποπούλου, ο Πέτρος Μαρτινίδης, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Απόστολος Λυκεσάς, ο Σέργιος Γκάκας, ο Ανδρέας Αποστολίδης και ο Γιάννης Ράγκος) να συνομιλήσουν τόσο με τους θεωρητικούς όσο και με το κοινό.

Στόχος του συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως ένα φόρουμ κριτικής συζήτησης σχετικά με όλες τις πλευρές μιας λογοτεχνίας που αναδεικνύεται κοινωνική, πολιτική και ιδιαιτέρως δημοφιλής σε όλο και περισσότερες χώρες – με το ζήτημα της μετάφρασής της να αποτελεί συστατικό στοιχείο του περί αυτήν προβληματισμού».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην Ελλάδα, η αστυνομική λογοτεχνία ανθεί, τόσο με πρωτότυπα έργα όσο και με μεταφράσεις. Πέραν του σκανδιναβικού μυθιστορήματος, που κυριαρχεί παγκοσμίως, η γαλλική παρουσία είναι πολύ σημαντική και ενδεικτική της πλούσιας γαλλικής παραγωγής, μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο σε κρίση, αλλά και της μεγάλης παράδοσης του γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αντίθετα, κι αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον, η σερβική λογοτεχνία, λογοτεχνία μιας χώρας γειτονικής, παραμένει στην Ελλάδα παντελώς άγνωστη, όπως σε μεγάλο βαθμό και η τουρκική. Αναδεικνύονται έτσι σημαντικά ζητήματα εκδοτικής πολιτικής και ιεραρχίας, που αξίζει να μελετηθούν.

Ξεκινώντας ως ένας ελληνογαλλικός διάλογος, το συνέδριο αυτό φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση στον μεσογειακό χώρο. Το συνέδριο προτίθεται να δώσει έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή σε συνθήκες κρίσης, η παρουσίαση της οποίας όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναφορά στην ιστορία του είδους. Οι ίδιες οι αιτίες της κρίσης, άλλωστε, εντοπίζονται πολλές δεκαετίες πριν από την εμφάνισή της.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:

–Η ιστορία στην αστυνομική λογοτεχνία

–Αστυνομική λογοτεχνία και επαναπροσδιορισμός της λαϊκής λογοτεχνίας σήμερα

–Πολιτική, κρίση, παγκοσμιοποίηση και αστυνομική λογοτεχνία

–Γραφή και μεταγραφή της αστυνομικής λογοτεχνίας και των κωδίκων της: από τη μετάφραση στην ενσωμάτωση του νουάρ στην ποιοτική λογοτεχνία και στις κινηματογραφικές μεταφορές

–Αρχέτυπα και στερεότυπα στην αστυνομική λογοτεχνία

–Εθνικός, διεθνικός και διεθνιστικός χαρακτήρας της αστυνομικής λογοτεχνίας

–Χώρος, περιπλάνηση, ψυχογεωγραφία στην αστυνομική λογοτεχνία

Πηγή ΑΠΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα