1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών «Select movies, respect ideas» (video)

10:03 9/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μία ανοιχτή γιορτή, με μουσική και κουζίνα, από τις περιοχές καταγωγής προσφύγων, θα ξεκινήσει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών «Select movies, respect ideas» που διοργανώνεται στην αποθήκη 1, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από Δίκτυο επτά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 ταινίες από όλο τον κόσμο για την προσφυγική κρίση, την

ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών, τις έμφυλες διακρίσεις και τον αντισημιτισμό, τον σχολικό εκφοβισμό.

«Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου 2016 με την προβολή της ταινίας «The Beekeeper» του Mano Khalil, η οποία θα έχει υπότιτλους σε ελληνικά, αραβικά και φαρσί προκειμένου να την παρακολουθήσουν περίπου 170 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές στην πόλη και θα μεταφέρουμε στο Λιμάνι» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υποδιευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ανδρέας Μπουρούτης.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή μουσική εκδήλωση με το Μουσικό Πολύτροπο του ΑΠΘ και με τη συμμετοχή προσφύγων μουσικών και εδέσματα από συριακή και αφγανική κουζίνα.

Παράλληλα, οι πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε τρεις ξεναγήσεις που διοργανώνονται από το Δίκτυο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι ταινίες θα πλαισιωθούν και από συζητήσεις με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις, τα δικαιώματα των προσφύγων, τον σχολικό εκφοβισμό και την εκπαίδευση των Ρομά.

Στις ειδικές πρωινές προβολές επιλεγμένων ταινιών που απευθύνονται σε σχολεία υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον που οδήγησε σε διπλασιασμό των προβολών, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν συνολικά 1.900 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ

Το Δίκτυο select respect δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 από οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Πρόκειται για τις οργανώσεις: Αντιγόνη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, PRAKSIS, Συμβίωση και Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα