16ο Τριήμερο Κτηνοτροφίας και Συνάντηση Βλαχοχωρίων Πίνδου στην Αετομηλίτσα

13:35 3/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 16ο Τριήμερο της Κτηνοτροφίας θα λάβει χώρα στην Αετομηλίτσα από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου 2016. Το Τριήμερο Κτηνοτροφίας ξεκινώντας από το 2001 με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη Αετομηλίτσας κ. Χρήστου Νιτσιάκου, κατάφερε να επιβιώσει μέχρι και σήμερα με τη βοήθεια όλων των Ντενισκιωτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο συντονιστής των εκδηλώσεων και πρώην κοινοτάρχης Αετομηλίτσας κ. Χρήστος Νιτσιάκος τόνισε ότι «η σκέψη για την καθιέρωση αυτού του θεσμού ήταν η συμβολή στην ανάπτυξη και διατήρηση της κτηνοτροφίας,

στην προβολή των τοπικών προϊόντων και την προσέλκυση κόσμου στην ακριτική και ευαίσθητη αυτή περιοχή της χώρας μας.

Ο θεσμός γνώρισε τεράστια επιτυχία και μεγάλη προβολή και είναι πλέον γνωστός εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησαν και βοηθάνε, Κοινότητα, Σύλλογοι, χωριανοί, φίλοι της Αετομηλίτσας, συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο του για την άψογη διοργάνωση του! Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος το Τριήμερο αποτελεί την έναρξη των εκδηλώσεων στο χωριό.. Ξεκινώντας από την Παρασκευή όπου το χωριό γεμίζει..».
12η Συνάντηση Βλαχοχωρίων Πίνδου
Παράλληλα θα γίνει η 12η συνάντηση των Βλαχοχωρίων της Πίνδου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 5 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 7 Αυγούστου.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Κόνιτσας Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Αετομηλίτσας, οι κτηνοτρόφοι του χωριού και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 5 Αυγούστου: προετοιμασίες και προβολή ντοκιμαντέρ με παραδοσιακό περιεχόμενο.
Σάββατο 6 Αυγούστου: Στις 8 το βράδυ παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορευτικά συγκροτήματα στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια ολονύκτιο γλέντι.
Κυριακή 7 Αυγούστου, η κεντρική εκδήλωση, στη θέση «Γκούρα» υψόμετρο 1.700 μέτρα:

Στις 11.30 το πρωί παρουσίαση παραγωγής παραδοσιακών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τους κτηνοτρόφους της Αετομηλίτσας.
Στη συνέχεια έναρξη του προγράμματος και χαιρετισμοί.
Στη 1.00 μετά το μεσημέρι σερβίρισμα γεύματος για όλους. Το γεύμα περιλαμβάνει ντόπια κρεατικά ψητά, γίδα βραστή, πίτες και ντόπια τυριά. Στο φετινό τριήμερο χορηγός είναι ο συμπατριώτης από την Αετομηλίτσα κ. Θεόδωρος Νιτσιάκος

Αμέσως μετά ακολουθεί η εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων που συμμετέχουν στο «Αντάμωμα» και είναι οι εξής:
Αβδέλλας, Δίστρατου, Βλάχων Ηγουμενίτσας Κόνιτσας, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και Αετομηλίτσας.
Η συνάντηση θα κλείσει με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, γλέντι και χορός για όλους.
Ο κ. Νιτσιάκος έδωσε και τα κύρια χαρακτηριστικά της Αετομηλίτσας. Πρόκειται για ένα από τα βλαχωχώρια του νομού Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, σκαρφαλωμένο στις νότιες πλαγιές του Γράμμου.

Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα αλβανικά σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, καταλαμβάνοντας αν όχι την πρωτιά σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και τα βαλκάνια, μεταξύ των πρώτων. Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Τη δεκαετία του ’30 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα (Αετός και Μηλιά).
Είναι καθαρά κτηνοτροφικό χωριό και κατοικείται μόνο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα οι οικογένειες των κτηνοτρόφων κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

Η Αετομηλίτσα άρχισε πάλι να αποκτά το παραδοσιακό της χρώμα, καθώς επανήλθαν τα καλντερίμια, οι πλακόστρωτες πλατείες και τα πέτρινα τοιχία. Στο χωριό λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες δύο ταβέρνες και ένα καφέ μπαρ, που βρίσκονται στην πλατεία, με άψογη εξυπηρέτηση όλη την ημέρα. Το Πνευματικό Κέντρο του χωριού κοσμεί την είσοδο της πλατείας, ενώ η δημιουργία του Κοινοτικού Καταφυγίου συνέβαλε στην ουσιαστική ανάπτυξη του χωριού, καθώς λειτουργεί όλο τον χρόνο και φιλοξενεί πλήθος επισκεπτών. Επίσης στο χωριό λειτουργεί όλο τον χρόνο και ο ξενώνας «Ο Γράμμος». Το τηλέφωνο του ξενώνα είναι 6974 – 389 788. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την κοινότητα του χωριού είναι το: 26550 – 31063.

Keywords
Τυχαία Θέματα