11,5 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι τα Χριστούγεννα, προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης

21:24 10/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τονωτική ένεση» με κονδύλια ύψους 11,5 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι τα Χριστούγεννα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απο τη Θεσσαλονικη, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, από

το ποσόν αυτό, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα προγράμματα.

Αισιοδοξία για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται και ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ότι μέχρι τον Ιούνιο 2017 η οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό 2,7% σε 12μηνη βάση.

Ο πρώτος, όπως είπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, λόγω της αποκατάστασης της ομαλής πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, της εμπρόθεσμης κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών και με πολύ μικρότερη επιβάρυνση του Δημοσίου και της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με παράλληλη υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού – πρωτίστως των ασθενέστερων ομάδων.
«Το προσεχές διάστημα το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με ρυθμίσεις εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες και ο τρίτος είναι ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για τη σταδιακή άρση των capital controls και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα