Υπό πλήρη αμφισβήτηση θέτουν οι δανειστές το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017-Ζητούν περισσότερα στοιχεία

16:58 24/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Η αναθεώρηση της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 απ’ την Eurostat την περασμένη εβδομάδα, που το κατέβασε απ’ το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ είναι το βασικό στοιχείο που προκάλεσε την «ανησυχία» των δανειστών, οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή

η κυβέρνηση.

Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου – Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Επιπλέον το ΔΝΤ αμφισβητεί την απόδοση πολλών νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 – 17, ενώ επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν και για το εάν και κατά πόσο είναι διατηρήσιμο κάποιο μέρος απ’ την υπερείσπραξη φόρων του 2016 (περίπου 1 δισ. ευρώ το 9μηνο) και για το 2017. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση – εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ – διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου, με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να λέει ότι «ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ., δεν πήραμε τίποτα».

Πάντως όπως φαίνεται «πίσω από τα ψιλά γράμματα» ανακύπτει διαφορά απόψεων «αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης».

Κάτι που είχε διαφανεί απ’ την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο στις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατέβαζε αρκετά τον πήχη των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια παρά την εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πίεση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ή να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα