Υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων οι Γερμανοί

14:19 3/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Οργισμένς αντιδράσεις εκ μέρους της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ όπου αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ομάδες Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία διοργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για ν εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της γερμανικής Βουλής.

Το Βερολίνο επιδιώκει τώρα την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ σχολιάζεται πως κατά την ψηφοφορία

απουσίαζε η καγκελάριος – η οποία ωστόσο θα ψήφιζε υπέρ της αναγνώρισης- όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης Τουρκία ότι δεν επιδιώκεται ρήξη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Γερμανοί πάντως φαίνεται πως επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Infratest Dimap για λογαριασμό της εφημερίδας Welt, το 74% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την ίδια ώρα το 57% των ερωτηθέντων εκφράζουν φόβους ότι η αναγνώριση θα επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Αντίθετη άποψη έχει το 37%.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την άρση της τουρκικής βίζας, οι περισσότεροι Γερμανοί ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας: το 89% υποστηρίζει ότι για να αρθεί το ισχύον καθεστώς, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει προηγουμένως όλα ανεξαιρέτως τα σχετικά προαπαιτούμενα.

Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών πολιτών πάντως, και συγκεκριμένα το 91% δηλώνουν ότι δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο σύμμαχο.

Σε κάθε περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε χθες και μετά την ψηφοφορία να κατεβάσει τους τόνους και να κατευνάσει τα πνεύματα.

Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί ενός συγκεκριμένου θέματος, οι φιλικές και στρατηγικές διμερείς σχέσεις είναι καλές. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους Τούρκους της Γερμανίας επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, αλλά πως αποτελούν και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας.

Πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί, με τη γερμανική πλευρά να αισιοδοξεί ότι το ζήτημα δεν θα έχει πραγματικά σοβαρές συνέπειες ούτε στις διμερείς σχέσεις αλλά ούτε και στη συμφωνία για το προσφυγικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα