«Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα. Τη θέλουμε;»

03:51 29/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Σίγουρα το τελευταίο διάστημα όλοι έχουμε σκεφτεί περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, ίσως γιατί δυστυχώς κάποιοι έχουν πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο ή γιατί απλά, όταν όλα πάνε άσχημα, ξαναγυρνούμε στα βασικά  - δηλαδή στην απλή λογική.

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε κάποτε τονίσει με νόημα: «Δυστυχώς η Ελλάς πάσχει, τις πιο πολλές φορές από μικρά προβλήματα. Τα μεγάλα, όσο φοβερά κι αν είναι, τα ξεπερνάει. Τα μικρά είναι ακριβώς οι τρικλοποδιές που την κάνουν και σκοντάφτεI». Πόσο πραγματικά, όμως, θέλουμε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα; Μήπως υποσυνείδητα αυτό που επιθυμούμε

είναι να ξαναγυρίσουμε με κάποιο μαγικό τρόπο στην προ κρίσης εποχή; Η καλύτερη Ελλάδα υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρώντας μια μικρή αυθαιρεσία, διαπιστώνουμε ότι τις περιβόητες λύσεις και απαντήσεις που αρκετές φορές επικαλούμαστε την έλλειψη τους εντός των συνόρων, τελικά, μάλλον τις διαθέτουμε. Είναι οι ίδιες που μας διακατείχαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ίδιες που μας κάνουν να διαπρέπουμε στο εξωτερικό και οι ίδιες που μας εμπνέουν στις κρίσεις ειλικρίνειας και αυτοκριτικής!

Πόσες φορές έχουμε «συλλάβει» τον εαυτό μας να συμπεριφέρεται διαφορετικά στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα μας; Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο γεγονός ότι εντός Ελλάδας υπάρχει ατιμωρησία, αλλά περισσότερο ότι στο εξωτερικό λειτουργούμε υποσυνείδητα ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Γνωρίζουμε, επίσης, βαθιά μέσα μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο λαός μας ιστορικά έχει αποδείξει ότι όταν χρειάσθηκε να κάνει θυσίες δεν του τις επέβαλε κανένας πολιτικός, κανένα «Memorandum of Understanding» και κανένας εξωτερικός παράγοντας.

Ας γίνουμε, λοιπόν, πρεσβευτές στην ίδια μας τη χώρα. Εντός συνόρων με άλλα λόγια. Ας σταματήσουμε τα μεγαλεπήβολα οράματα σχετικά με το γενικό καλό και όλα τα συναφή υποκριτικά συνθήματα. Ας κοιτάξουμε εγωιστικά, αλλά με ηθική, το δικό μας καλό. Ίσως αυτός να είναι ο πραγματικός «τρίτος δρόμος».

* Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum – Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO.

Follow on Twitter: @kouveliotis

Keywords
Τυχαία Θέματα