Ξυδάκης: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τον Χαν για τα περί τσάμηδων

10:25 30/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν να «δώσει εξηγήσεις» για την «ωμή παρέμβαση» που έκανε όταν έκανε λόγο για τσάμικο ζήτημα με την Αλβανία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, καθώς η Αθήνα φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα.

«Ο Χαν παραβίασε τον θεσμικό του ρόλο και οποιονδήποτε πολιτικό κώδικα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε

ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι με τη συμπεριφορά του ο επίτροπος «αγγίζει τα όρια προσβολής» ενός κράτους-μέλους.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εκτίμησε ότι ο επίτροπος ίσως προσπαθεί να «κάνει τον καλό» στα κράτη των Βαλκανίων ή αναζητά έναν ρόλο μέσα στην Κομισιόν.

Επανέλαβε την πάγια γραμμή της ελληνικής διπλωματίας ότι δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα και δεν υφίσταται καν διμερές θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Τίρανα.

Eπίσης, στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις». Πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό. Απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της ‘Αγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.

«Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη» είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ.Ερντογάν και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα