Βραζιλία: Συλλήψεις υπόπτων που σχεδίαζαν επίθεση στους Ολυμπιακούς του Ρίο

18:35 21/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο, η αστυνομία σε επιχείρηση συνέλαβε 10 άτομα που φέρονται να ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξήχθη στο Σάο Πάολο και το Παρανά, ενώ έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δέκα ύποπτοι.

Όπως

ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ ντε Μοράες, όλοι οι συλληφθέντες είναι Βραζιλιάνοι.

Δεν ανήκουν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις στο ισλαμικό Κράτος, ωστόσ είχαν επιχειρήσει να έρθουν σε επαφή, ενώ δεν είχαν ταξιδέψει εκτός Βραζιλίας, ώστε να εκπαιδευθούν σε Συρία ή Ιράκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως οι επαφές τους με τζιχαντιστές σημειώθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Αναλυτικότερα, οι ύποπτοι διατηρούσαν επικοινωνία με την τρομοκρατική οργάνωση μέσω των εφαρμογών Whatsapp και Telegram.

Στο μεταξύ ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα καλούν τους οπαδούς τους να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικάνων, Βρετανών και Γάλλων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι ακραίες οργανώσεις καλούν για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» στο Ρίο, μέσω μηνυμάτων στα social media, στα οποία αναφέρουν ότι «μια μικρή επίθεση με μαχαίρι εναντίον Αμερικάνων και Ισραηλινών σε αυτά τα μέρη θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα ΜΜΕ, απ’ όσο χτυπήματα σε άλλα μέρη, δόξα τον Αλλάχ».

Τα μηνύματα τονίζουν προς τους «πιστούς» ότι «η ώρα για να συμμετάσχετε στην παγκόσμια τζιχάντ είναι εδώ!». Μάλιστα προτείνουν οι επιθέσεις να γίνουν είτε με μαχαιρώματα, είτε με δηλητηρίαση φαγητού, είτε με drones με εκρηκτικά και απαγωγές αθλητών, αλλά είτε και με πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.

Την ίδια ώρα, η Βραζιλία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κινητοποιώντας σχεδόν 85.000 άτομα, εκ των οποίων οι 47.000 είναι αστυνομικοί και οι 38.000 στρατιώτες. Οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινές και περιλαμβάνουν διάφορα σενάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα