«Βόμβα» Ερντογάν – Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

13:07 7/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Έσπασε κάθε έννοια διπλωματικού πρωτοκόλλου ο Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο, αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λοζάνης, που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών, και θέτοντας ανοιχτά θέμα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της τουρκικής (όμως χαρακτήρισε τη μουσουλμανική) μειονότητα της Θράκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με τον τρόπο αυτό στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε τονίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί -θέμα που άνοιξε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά πριν ακόμη φτάσει στην Ελλάδα.

Είναι

χαρακτηριστικό ότι στην επισήμανση του Έλληνα προέδρου ότι οι συνθήκες νομικά κείμενα, που επιδέχονται μόνο ερμηνείες, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι υπάρχει και η πολιτική ερμηνεία.

«Ξεκινώντας θέλω να σημειώσω ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τις δύο χώρες. Μεγάλη χαρά για εμένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη έπειτα από 65 χρόνια. Εσείς διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και όχι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά υπήρξαν 11 χώρες. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει καόμη και η Ιαπωνία. Η Αγγλία, η Πορτογαλία κι εξής. Μιλάμε για μια συμφωνία που συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες. Στα 94 χρόνια ξαναοικοδομείται ο κόσμος, αλλαξαν πολλά κι εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Για παράδειγμα είπατε ότι στις συνθήκες χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά ταυτόχρονα στο διεθνές δικαστήριο υπάρχει αναφορά και τουρκική» είπε απαντώντας αρχικά στις επισημάνσεις του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους.

«Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στη δυτική Θράκη μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης; Υπάρχει προσπάθεια να διορίζεται ο αρχιμουφτής όχι από τους μουφτήδες, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από Επιτροπή που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών, που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στη Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να τους αποδώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να καλυφθεί το κενό αυτό, όπως και έγινε» επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης τόνισε ότι έχουν και πρόβλημα επενδύσεων στους ανθρώπους της Δυτικής Θράκης και υπάρχει διάκριση. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη τουρκική. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε στρατιωτικά θέματα» πρόσθεσε. «Όταν αναχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε να ξαναγίνεται. Αν είχαμε διαφωνήσει δεν θα είχατε γίνει. Εμείς σας είχαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κανουμε και σήμερα. Το ίδιο κάνουμε και στο Κυπριακό,. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο και η Τουρκία κι εγώ ημουν παρών».

The post «Βόμβα» Ερντογάν – Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα