ΒΕΘ: Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ οι Θεσσαλονικείς»

15:58 18/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Οκτώ στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης επικρίνουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή η ανασφάλειά τους για το προσεχές διάστημα μεγεθύνεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν φαίνεται να τους δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για το μέλλον της πορείας της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού

Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Στην έρευνα, αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση βιοτεχνικών επιχειρήσεων και καταναλωτών αλλά και οι εκτιμήσεις τους για μία σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας όπως το νέο ασφαλιστικό, την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, το 77% προτίθενται να συνεχίσουν να διατηρούν το υπάρχον προσωπικό, το 11% να προσλάβουν και το 12% να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Τονίζεται πάντως, ότι το ποσοστό αυτοαπασχόλησης, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, αγγίζει το 61%, ενώ υπογραμμίζεται ότι κατά μέσο από την αρχή του έτους οι απολύσεις από τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό (40% των συμμετεχόντων στην έρευνα), αφορούν 1,5 εργαζόμενο ανά επιχείρηση.

Για μείωση στον τζίρο τους στο πρώτο τρίμηνο φέτος, μιλούν 6 στους 10 επιχειρηματίες, καμία μεταβολή τρεις στους δέκα, ενώ μόλις ένας στους δέκα κατέγραψε αύξηση.

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου εκτιμάται ότι άγγιξε το 34%. Καμία μεταβολή στα έσοδα τους, το επόμενο εξάμηνο, προβλέπει ότι θα έχουν το 38% των επιχειρηματιών, αύξηση το 10% ενώ για μείωση μιλούν το 52%.

Απαισιοδοξία για το μέλλον της επιχείρησης του εκφράζουν το 82% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετα ένα 18% προβλέπουν θετική πορεία για το επόμενο διάστημα. Παραπάνω από ικανοποιητική είναι η ανταπόκριση που καταγράφεται αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, καθώς επτά στους δέκα απαντούν ότι αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα