Βαρύς ο απολογισμός στην Τουρκία – Χιλιάδες συλλήψεις – Εκκαθαρίσεις σε Στρατό και δικαστές

13:26 17/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να γιορτάσουν την αποτυχία του πραξικοπήματος, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι ίδιοι με την άμεση αντίδραση και ανάληψη δράσης. «Η συγκέντρωση αυτή είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε ο 29χρονος Μπεσίρ Ντεμιροζούρ.

Ωστόσο, ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι πολύ βαρύς: 161 νεκροί ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αμάχους και 104 νεκροί πραξικοπηματίες ενώ οι τραυματίες έφθασαν τους 1.440.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε για

ενδεχόμενο δεύτερου παξικοπήματος ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία. Εκατοντάδες τουρίστες μάζεψαν τις βαλίτσες τους κι όπου φύγει φύγει ενώ μαζικές ήταν οι ακυρώσεις κρατήσεων μετά το πραξικόπημα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι προσβάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ έχουν κλείσει, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν ως εκ τούτου τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «σ’ αυτούς τους δειλούς θα επιβληθεί η ποινή που τους αξίζει«.

Επιπλέον, σε πλήρη εκκαθάριση του Δικαστικού Σώματος προχώρησε ο Ερντογάν καθώς οι συλλήψεις δικαστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000.

Ζητώντας να αποφευχθεί κάθε «συλλογική τιμωρία», ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Ντιόν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διευθετήσει την κατάσταση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος σύμφωνα με τις «θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

Υποστηρικτές του καθεστώτος λιντσάρισαν στασιαστές στρατιώτες σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε το πλήθος να λιντσάρει μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του έναν από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν γνωρίζει τι απέγινε ένας άλλος που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

H κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία και παρότι λίγες ομάδες στασιαστών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς. Υπάρχουν επίσης λίγα σημαντικά στελέχη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα