Βαρουφάκης: Εποικοδομητική ανυπακοή σε μια Ευρώπη που αποδομείται

14:30 14/11/2017 - Πηγή: Aixmi

«Πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αποδομείται και η λύση είναι μια εποικοδομητική ανυπακοή», επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη Λάρισα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης των προτάσεών του για τον νέο ευρωπαϊκό κίνημα DiΕΜ25.

Ο

πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες να πληρώνουν το 75% του τζίρου τους σε ασφαλιστικές εισφορές και εφορία» και τόνισε πως πρέπει να λεχθεί «ένα μεγάλο ΟΧΙ στο Eurogroup το οποίο επιμένει σε πολιτικές οι οποίες και ο πρόεδρός του παραδέχθηκε πως είναι καταστροφικές».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και εξήγησε πως «δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η ελληνική κρίση αν δεν επιδιορθωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η φτώχεια στη νότια Πορτογαλία, η κρίση στην Ιταλία». Ανέφερε μάλιστα πως τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 3 τρισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν έλλειψη ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ, αλλά και 2,5 τρισ. ευρώ αποταμιεύσεων στην Ευρώπη δεν επενδύονται.

Αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας μεγάλος αριθμός των νέων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και γιατί για κάθε θέση μόνιμης απασχόλησης που έχει χαθεί, δημιουργείται μια θέση μερικής απασχόλησης».

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στα αίτια της κρίσης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως η Ευρωζώνη από το 2000 βασίστηκε στον τεράστιο δανεισμό των χωρών του νότου από τις γαλλογερμανικές τράπεζες, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “φούσκες” στις ελλειμματικές αυτές χώρες». «Στα τέλη του 2009 το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είχε δανειστεί υπέρογκα ποσά εκ μέρους των εργολάβων και της διαπλοκής, πτώχευσε. Έτσι η Ευρώπη αλλά και η ελληνική ολιγαρχία αποφάσισαν να συγκαλύψουν αυτή την πτώχευση με νέα δανεικά» είπε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του DiEM25

Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε πως αν η Ευρώπη δεν εκδημοκρατιστεί, θα διαλυθεί. Και σημείωσε πως τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης, μείωση των «κόκκινων» δανείων, διαχείριση του δημόσιου χρέους, αύξηση των επενδύσεων και μείωση της φτώχειας.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε προτάσεις του DiEM25 για την Ελλάδα που εντάσσονται στο πρόγραμμα του DIEM25 για «Μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών δανείων με απόλυτο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 18% και στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «φαντασίωση» το «να πιστεύουμε ότι θα έχουμε 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» και –μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών εκτός τραπεζών και μέσω taxisnet όπου θα μπορούν οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και το Δημόσιο να μεταφέρουν ποσά οφειλών και να καλύπτονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

The post Βαρουφάκης: Εποικοδομητική ανυπακοή σε μια Ευρώπη που αποδομείται appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα