Τσίπρας: Συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

16:20 10/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου.

Επιμείναμε στο λεγόμενο «σχέδιο των συμπερασμάτων» να συμπεριληφθεί αναφορά για τις ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη που παραμένει δυσανάλογα ισχυρή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η

αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτές τις 2 μέρες υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία και κάθε μέλους ξεχωριστά. Στο σχέδιο πετύχαμε να υπάρχει ειδική αναφορά για τις πρόσθετες δράσεις καταπολέμισης της υψηλής ανεργίας. Δομικές ανισότητες βορρά-νότου για την ανεργία, που εντάθηκαν κατά την κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Η στροφή της Ελλάδας προς την ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και διευθέτηση χρέους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, για το εάν ζήτησε από την κ. Λαγκάνρτ να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Αισιοδοξούμε. Θεωρούμε εφικτό να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μάρτη».

Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κεντρική Μεσόγειο. Αλλά πρόκειται για τoν ίδιο κορμό συστήματος διακινητών. Μίλησα για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν το νησιά μας και ζήτησα περισσότερη στελέχωση της EASO».

«Τόνισα την ανάγκη να μη μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Κάποιοι επιλέγουν την α λα καρτ Ευρώπη, όπως στο προσφυγικό, που κάποιες χώρες αρνούνται την αλληλεγγύη. Υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε προς χώρες που αισθάνονται ότι θα βρεθούν σε δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλάμε για αποκλεισμούς. Αυτό προϋποθέτει, πρώτον, η συζήτηση να γίνει εντός των ευρωπαϊκών συνθηκών και δεύτερον, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις», συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι ενημέρωσε «για την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο από την Τουρκία. Και το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και των σχέσεων καλής γειτονίας».

*Πηγή εικόνας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Keywords
Τυχαία Θέματα