Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό

11:39 24/2/2017 - Πηγή: Aixmi

«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε πολιτικές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από

τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι μετά την κατ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί ενώ η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας.

Η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας έγινε σεβαστή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «για κάθε ευρώ από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα υπάρξει όφελος ενός ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς. Στα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υπάρχει καμία αίρεση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων συνιστά «η συνέχιση της απρόσμενα ανοδικής πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αμέσως μετά επιτέθηκε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν μιλάει; Δεν μπορεί να πει μια άποψη;-Πριν μια εβδομάδα μας κατηγορούσε για τη διαπραγμάτευση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πότε θα μιλήσει ο κ.Μητσοτάκης – Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο«.

Επεσήμανε πως «Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος» σημειώνοντας πως «η συμφωνία στο Eurogroup ήταν θετική για την ελληνική πλευρά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, για 3,5% πλεόνασμα, ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι. Εθνικός στόχος η μείωση της ανεργίας – Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό μας στο συγκεκριμένο τομέα«.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «προσωπικός μου στόχος να είμαστε κυβέρνηση που θα αψηφήσει τις Κασσάνδρες. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια«.

Keywords
Τυχαία Θέματα