Τσίπρας: Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία

15:35 12/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν να βάλουμε ακόμη και στο και πέντε, είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία και τη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών

και Δικτύων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσοι έχουν κρυφό πόθο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα δεν θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή, θα διαψευστούν, τόνισε.

«Αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας, κρύβει μια βαθιά τομή για την Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι συγκρούστηκε η συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης με τον προοδευτισμό και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες.

«Από εκεί και πέρα στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους μιας μακράς διαδικασίας ανάπτυξης της χωράς», τόνισε.
Αναφερόμενος στα εσωτερικά είπε ότι πρέπει «να αλλάξουμε κι εμείς δίνοντας σκληρή μάχη εντός, ανατρέποντας όλα όσα έφεραν την Ελλάδα εδώ», όπως την εκτεταμένη διαφθορά, την φοροδιαφυγή και τα δίκτυα της διαπλοκής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την χώρα μας στο να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση καθώς, όπως σημείωσε, τα τελευταία πέντε χρονιά αυτά τα ζητήματα διευρύνθηκαν.

Επανασχεδιασμός του πλαισίου υποδομών
Όσον αφορά το ζήτημα των υποδομών, τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη επανασχεδιασμού όλου του πλαισίου, ώστε να στηρίζεται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, στον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, και στα ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες και την κοινωνία.

Σήμερα, έπειτα από δέκα χρόνια, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου – ακόμη και πριν από ενάμιση χρόνο, δεν είχαν προβλέψει ότι αυτές οι υποχρεώσεις είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν;, αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διευρύνθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια Οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, σημείωσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπεισέρχονται οκτώ αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής.

Για κάθε 100 ευρώ δημόσιων υποδομών, είπε, θα εισρέουν 55 ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Τόνισε επίσης ότι «έχουμε υπαλλήλους- «διαμάντια» που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον» αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες υγιείς, που ασκούν έργο με αξιοπρέπεια και διαφάνεια.

Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

Όπως είπε, με το ν/σ του υπουργείου Υποδομών, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα:

στην υλοποίηση κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων,στη δημιουργία προδιαγραφών λειτουργίας υπηρεσιών τεχνικών αντικειμένων,στην αλλαγή του συστήματος δημοπράτησης, μελέτης, κατασκευής,στην υποχρεωτική σύνταξη μελέτης εφαρμογής, πραγματικών προϋπολογισμών σε όλα τα έργα, φακέλων τελικής παράδοσης,στη δημιουργία διεθνούς φορέα διαιτησιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα