WSJ: Μεγαλύτερη βύθιση στην ύφεση με το νέο Μνημόνιο

13:57 12/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Το πως ακριβώς θα λειτουργήσει η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξηγεί σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει, η συμφωνία θα βοηθήσει να σταματήσει η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, θα απαιτήσει όμως μεγαλύτερη λιτότητα που θα ωθήσει την εγχώρια οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.

Παράλληλα, οι σκληρές

μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν κι ένα δύσκολο τεστ για την αντοχή του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως αφού οι εσωτερικοί αντάρτες ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η ανάλυση εκτιμά ότι, ακόμη και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει μια σειρά από νέες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών στοιχείων ενεργητικού και των μέτρων στην αγορά εργασίας, ο ίδιος μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η πρώτη καταβολή από το νέο πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να είναι περίπου 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Αν και αυτό το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει.

Όπως σημειώνει, οι διαφωνίες μεταξύ του Ταμείου και των άλλων θεσμικών οργάνων έχουν περιπλέξει τις συνομιλίες στην Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 90 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου.

Η ευρωζώνη θέλει το ΔΝΤ να συνεισφέρει μέρος των χρημάτων, όπως έκανε και για τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα. Αλλά το ταμείο έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για νέα δάνεια διάσωσης μέχρι να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση της Αθήνας αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα