Τσίπρας για τουρκική παραβατικότητα: Δεν μπορεί να συνεχιστεί – Γιλντιρίμ: Οι παραβάσεις είναι εκατέρωθεν

14:23 19/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστικές και ειλικρινείς συνομιλίες οι οποίες

ήταν και απαραίτητες ενώ τόνισε πως «η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία. Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας & αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, στις εμπλοκές αλλά και στις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως υπογράμμισε, και είπε «τόνισα στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται τελικά στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους και στην καλή γειτονία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια και την αμεσότητα. «Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και θεωρώ ότι η κοινή γεωγραφία , σημαίνει κοινή μοίρα και κοινή μοίρα σημαίνει κοινό μέλλον. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε αλλά να δώσουμε προτεραιότητα που υπάρχει συμφωνία και να τα εξελίξουμε».

Σχετικά με την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στις παραβιάσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι «αυτές οι παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η επαφή μας θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια και να βρούμε κοινό τόπο για την επίλυση προβλημάτων».

Στη συνέχεια ο κ. Γιλντιρίμ συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα