Τσίπρας: Δεν έχω πάει στο Βερολίνο γιατί δε με κάλεσε η Μέρκελ

14:03 7/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Κυκλοφορεί σήμερα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» με μεγάλη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει χαρακτηριστικά «αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί αγαπώ την Ευρώπη, η οποία δεν θα ρισκάρει τη διάλυσή της για ομόλογα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ».

Σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει περάσει θηλιά

στον λαιμό της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να μας δοθεί αέρας να αναπνεύσουμε και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς.

Ο κ. Τσίπρας προσθέτει ότι δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο διότι δεν έχει δεχθεί πρόκληση από την Καγκελάριο και διαβεβαιώνει ότι, εάν του απευθύνει πρόσκληση, θα την αποδεχθεί αμέσως.

Το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σημειώνει ο κ.Τσίπρας και επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί αυτό πρόβλημα. «Μέσω ενός κουρέματος, μιας αναδιάρθρωσης ή ομολόγων η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι όμως να λύσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα: Αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη».

Σε ερώτηση αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης απαντά ότι «δεν θα το ονόμαζα έτσι» εξηγώντας: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά». Αρνείται, ωστόσο, κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί «φιλανθρωπία»…

Keywords
Τυχαία Θέματα