Τσαβούσογλου: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περνούν από δύσκολη φάση

18:45 17/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη πέρασαν από δύσκολη φάση, λόγω των ευρωπαϊκών θέσεων στην πορεία προς το τουρκικό δημοψήφισμα, αλλά και όπως αυτές εκφράστηκαν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ.Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην αραβική Asharq al-Awsat μίλησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή.

«Οι σχέσεις μας διέρχονται

μια δύσκολη φάση, καθώς η στάση της ΕΕ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ήταν μια μεγάλη απογοήτευση», είπε.

«Αντί να δείξουν αλληλεγγύη και υποστήριξη, η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει άδικη κριτική σχετικά με τα μέτρα που πήρε στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος», ανέφερε ο Μβλούτ Τσαβούσογλου.

Για άλλη μια φορά έριξε τα βέλη του στις χώρες που απαγόρευσαν τις τουρκικές συγκεντρώσεις πολιτικών λέγοντας πως «ρισμένες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν δυσκολίες στο να συναντηθούν οι Τούρκοι πολιτικοί με πολίτες που ζουν σε ευρωπαϊκά εδάφη, ενώ την ίδια ώρα το ΡΚΚ και άτομα που έχουν σχέσεις με συτό μπορούν να διακινούν ελεύθερα τις θεσεις τους στις ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά»

«Είναι επίσης απογοητευτικό για μας να βλέπουμε ότι η Τουρκία καθίσταται πολύ συχνά ως ζήτημα στην εσωτερική πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών τους εκστρατειών» συνέχισε αφήνοντας αιχμές.
«Ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία εμφανίζονται σε ορισμένα ευρωπαϊκά ΜΜΕ σε καθημερινή βάση και κατά κύριο λόγο συνοδεύονται με αρνητικά σχόλια».

«Πολιτικά εμπόδια στο δρόμο της διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένας άλλος παράγοντας, που προκαλεί δυσκολίες στις ευρωπαϊκο-τουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για εμάς»

«Υπάρχει απώλεια της εμπιστοσύνης προς την ΕΕ στην Τουρκία, που απορρέει από την τελευταία στάση της ΕΕ» εξηγεί ο Τσαβούσογλου και συμπληρώνει: «Αλλά ακόμα περιμένουμε δείγμα από θετικά συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να αρθούν τα μπλοκαρίσματα, την απελευθέρωση των θεωρήσεων που θα χορηγηθούν και όλες οι άλλες δεσμεύσεις που η ΕΕ πρέπει να πληροί», είπε. «Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν δυνατότητες για να ξαναμπούν οι σχέσεις μας σε θετική τροχιά.»

Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους της και αν υπάρξει θετική και εποικοδομητική προσέγγιση από τους ευρωπαίους εταίρους και την ΕΕ, η Τουρκία είναι έτοιμη να ανταποδώσει τις καλές προθέσεις είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Είπε επίσης ότι η περαιτέρω βελτίωση της Τελωνειακής Ένωσης αποτελεί μια «σημαντική ευκαιρία» για την προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

«Η διαδικασία αυτή θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τα πολιτικά εμπόδια και τους κοντόφθαλμους στόχους της εσωτερικής πολιτικής», είπε.

«Η ΕΕ είναι τώρα σε μια διαδικασία αυτοελέγχου και ενσωμάτωσης των πολιτισμών», πρόσθεσε. «Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτοκριτική και μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αποτελέσει πιο ισχυρή οντότητα στην παγκόσμια πολιτική»

Η Τουρκία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία ως αξιόπιστος εταίρος».

Όσο για την περσινή συμφωνία μετανάστευσης με την Ευρώπη, ο κ.Τσαβούσογλου είπε: «Η συμφωνία της 18ης Μαρτίου, η οποία έχει συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, λειτουργεί σαν αποτέλεσμα των τεράστιων προσπαθειών που έχει καταβάλλει η Τουρκία»

«Μεταξύ άλλων», είπε, «η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες ήταν μία από τις δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ από το 2016.»

«Έχουμε ήδη υποβληθεί στη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζα από το 2013 και έχουμε εκπληρώσει σχεδόν όλα τα σημεία αναφοράς υπό όρους», πρόσθεσε. «Αυτό αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της από τον Μάϊο του 2016.»

«Ωστόσο», συνέχισε να σημειώσουμε ότι «δεν βλέπουμε καμία βούληση από την πλευρά της ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα