Τσακαλώτος: Οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα από το 2018 και μετά

16:11 28/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που «δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα

μέτρα, το 2019 και 2020″.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, ο οποίος θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Πρότεινε και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.

Υποστήριξε δε ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα