Ο Τσίπρας, οι κουρ@δομαγκιές Βαρουφάκη και ο φόβος…

15:39 31/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Δεν ξέρω αν πρέπει να νιώθουμε περισσότερο ήσυχοι ή ανήσυχοι, μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι εκείνος είχε δώσει εντολή στον Βαρουφάκη να συντάξει το Plan B, για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Δεν ξέρω αν πρέπει να νιώθουμε περισσότερο ή λιγότερο ασφαλείς, μετά την υιοθεσία από τον Αλέξη Τσίπρα ΚΑΙ της ουσίας του σχεδίου Βαρουφάκη. Τον ακούσαμε στη Βουλή να υποστηρίζει και τη δημιουργία των μυστικών

pin, που ετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, για να τα αντιστοιχίσει στα ΑΦΜ εκατομμυρίων Ελλήνων -τα οποία προηγουμένως θα είχε υποκλέψει.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι «ευτυχώς, ο κίνδυνος πέρασε». Και πέρασε, επειδή ο ίδιος ο Τσίπρας φοβήθηκε την καταστροφή της χώρας και την ευθύνη που θα τον βάρυνε προσωπικά. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει: ο πρωθυπουργός ακολούθησε το σχέδιο Βαρουφάκη έως την προτελευταία κίνηση.

Και σε στάση πληρωμών οδήγησε τη χώρα και τις τράπεζες έκλεισε και δημοψήφισμα προκάλεσε. Το μόνο που δεν έκανε είναι να εκδώσει παράλληλο νόμισμα -όπως πρότεινε ο τότε υπουργός του- και να βάλει μπροστά το παρατραπεζικό σύστημα, που μυστικά ετοίμαζαν οι μυστικοσύμβουλοί του.

Ο Βαρουφάκης «ζούσε τον μύθο του» μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος, οπότε και περίμενε το ok του πρωθυπουργού για να εκδώσει τα iou (το παράλληλο νόμισμα, δηλαδή). Εξεπλάγη από την άρνησή του και συμφώνησε να αποχωρήσει, βέβαιος ότι το σχέδιό του ήταν το σωστό.

Το λάθος του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι πίστεψε τις γελοιότητες ότι «θα τα κάνουν πάνω τους οι δανειστές», ότι «θα βουλιάξει το ευρώ» και «θα καταρρεύσουν οι αγορές». Το πείραμα αυτό κόστισε στη χώρα πολλά δισ ευρώ και άλλα τρία χρόνια μνημονιακής μέγγενης.

Το παρήγορο είναι ότι ο πρωθυπουργός σταμάτησε, έστω στο τελευταίο σκαλοπάτι, τη βουτιά στο χάος. Και η ελπίδα είναι ότι θα ακολουθήσει στο εξής διεκδικητική, αλλά νηφάλια, στάση -χωρίς τις κουραδομαγκιές Βαρουφάκη, που λίγο έλειψε να διαλύσουν εντελώς τη χώρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα