Το Eurogroup παγώνει όλες τις εξελίξεις μέχρι το δημοψήφισμα

20:29 1/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup λόγω κυρίως του διαγγέλματος που είχε εκφωνήσει λίγα λεπτά πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενοχλήθηκαν από το εμπρηστικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα

που όπως ανέφεραν και ήταν αναμενόμενο, αποποιείται όλων των ευθυνών, επιρρίπτει τις ευθύνες στους δανειστές και στόχευε στο να «ενισχύσει» το στρατόπεδο του ΟΧΙ.

Ενδεικτικό της ενόχλησης τους είναι το γεγονός ότι για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης θα ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση όπως επέλεξε και η ίδια να επικοινωνήσει μαζί τους. Με επιστολή, στην οποία θα αναγράφονται οι θέσεις του Eurogroup πάνω στην νέα ελληνική πρόταση.

Πάντως αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως ενέργεια ή διαπραγμάτευση πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους πριν την τηλεδιάσκεψη.

Ακόμα και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού», ενώ αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, χωρίς να κάνει δηλώσεις, κάτι που δεν το συνήθιζε έως τώρα.

Η Ευρώπη θα παραμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, υποστήριξε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκoύ Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα.
«Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, κόντρα στη θέλησή του» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ας περιμένουμε, συνέχισε, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης εμφανίστηκαν ενωμένοι και δεν θα κάνουν καμιά κίνηση μέχρι την απόφαση των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σημειώνεται επίσης ότι για τους Ευρωπαίους δανειστές, η ακύρωση του δημοψηφίσματος θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα