ΘΣΝ: Για απάτη σε βάρος ΕΕ και δημοσίου διώκονται δημοτικοί άρχοντες

20:26 9/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, ένας πρώην αντιδήμαρχος, υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών και μηχανικός τοπογράφος καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστικών αρχών για έργο σχολικής στέγης, που επρόκειτο να κατασκευαστεί -μέσω ΕΣΠΑ- σε οικόπεδο εντός των ορίων του σημερινού δήμου Νεάπολης – Συκεών. Το έργο δεν τελείωσε ποτέ καθώς -όπως φαίνεται – οι αρμόδιοι στο δήμο απέκρυψαν ότι στη χωροθετημένη έκταση υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές αλλά και ότι κάτω από το χώρο υπήρχε υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου.

Η υπόθεση αναφέρεται στο διάστημα 2010-2014 και συνδέεται με έργο κατασκευής

δύο νηπιαγωγείων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των παραπάνω -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της απιστίας (με το νόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), της ψευδούς βεβαίωσης, της απάτης σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου, και της απλής συνέργειας στις δύο προηγούμενες πράξεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο πρώην δήμος Συκεών κατέθεσε φάκελο στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου. Κατά τις ίδιες πηγές ο φάκελος ανέφερε ότι το δημοτικό οικόπεδο, έκτασης ενός στρέμματος, που επελέγη ήταν «καθαρό», αλλά, αργότερα και κατόπιν «αυτοψίας» διαπιστώθηκε ότι περιείχε αυθαίρετες κατασκευές, όπως επίσης υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου, κάτι που δεν ανέφεραν οι υπεύθυνοι στον φάκελο.

Ωστόσο ήδη το 2010, η χρηματοδότηση του έργου είχε πάρει το «πράσινο φως», και ο δήμος Συκεών υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και κατέβαλε σχεδόν το 1/3 των απαιτούμενων κονδυλίων.

Παρ” όλ” αυτά η υλοποίηση των εργασιών καθυστέρησαν σημαντικά από τον εργολάβο, ο οποίος κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες που τελικώς φάνηκαν να επιβεβαιώνονται, με συνέπεια το έργο να βγει από το κοινοτικό πρόγραμμα και το αρμόδιο υπουργείο να αξιώνει την επιστροφή των χρημάτων.

Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της κύριας ανάκρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα