Θεοδωράκης: Σενάριο αστειότητας η αυτοδυναμία που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

17:38 11/9/2015 - Πηγή: Aixmi

«Να μην θεωρείτε δεδομένη τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί, όπως είπε, «τα παλαιά κόμματα εξουσίας δεν προτιμούν το Ποτάμι και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποκλείσουμε τους ανεπάγγελτους των κομμάτων».

«Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε

σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα» είπε και συμπλήρωσε. «Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών» συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Σ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ζητάει αυτοδυναμία και σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας πέταξε την ευκαιρία που του έδωσε ο λαός και το να ζητάει τώρα αυτοδυναμία, νομίζω ότι είναι σενάριο αστειότητας». «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ» είπε επίσης ενώ ερωτηθείς και για τον κ. Μεϊμαράκη ανέφερε «Η ΝΔ δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό και θέλει να εκλέξει πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ;». Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το Ποτάμι θα προτείνει Πρωθυπουργό, είπε «Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, μίλησε:

Για το αν το Ποτάμι θα προτείνει πρωθυπουργό:

Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως το πρώτο κόμμα έχει το τεράστιο προνόμιο των 50 εδρών. Για εμάς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσαν να το έχουν αλλάξει αλλά δεν το έκαναν. Κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται. Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε. Πάντως έτσι όπως είναι το σύστημα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι και ο πρωθυπουργός.

Για τη στάση του Ποταμιού:

Με το 6% αλλάξαμε τους όρους στη Βουλή. Είπαμε ότι θα ψηφίζουμε ή θα καταψηφίζουμε ανάλογα νομοσχέδιο και το αν το θεωρούμε ωφέλιμο για τη χώρα ή όχι. Τόσο καιρό η ελληνική Βουλή είχε μέσα εχθρούς. Εμείς δεν είμαστε εχθροί με κανέναν, είμαστε αντίπαλοι. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιέφερε ήταν να κερδίσει η χώρα. Έτσι αναγκάσαμε και τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης να φερθούν πατριωτικά.

Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει Ποτάμι:

Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει. Έχει όμως και πολλούς λόγους να χαλάσει το σενάριο των παλιών κομμάτων. Τους πληρώσαμε ακριβά. Εμείς είμαστε το καινούριο και το νέο σε σχέση με τις ιδέες που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε το παλιό και ενδυνάμωσε το κομματικό κράτος. Εμείς όμως φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που νομίζω ότι τιμάει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από τα σπινθηροβόλα μυαλά της κοινωνίας. Αυτό είναι το νέο που φέρνει το Ποτάμι.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

Είναι απόλυτη η απόστασή μας από θεωρίες επιστροφής στη δραχμή. Είναι επικίνδυνες αυτές οι θεωρίες. Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις θέμα αλλαγής νομίσματος. Περιθωριοποιείς και απομακρύνεις την χώρα από τους συμμάχους της. Επιπλέον δίνεις χώρο σ’ εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα έρθουν να αγοράσουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας. Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που θα υποφέρει αν επιστρέψουμε στη δραχμή και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε και αποκαλύψαμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο ελληνικός λαός να μην ενισχύει λογικές περιθωριοποίησης.

Για το Μνημόνιο:

Είναι δραματικό αυτό που έκανε ο Αλ. Τσίπρας. Έδωσε όλες τις λάθος μάχες και μάλωνε με τους Ευρωπαίους για το αν θα μιλάμε για τρόικα ή για θεσμούς και συζητούσε οκτώ μέρες για το αν θα γίνονται οι συναντήσεις με τους υπουργούς σε ξενοδοχεία ή τα υπουργεία. Κι όταν τέλειωσε ο χρόνος, δεν είχε πια τη δυνατότητα να κάνει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Εμείς το ψηφίσαμε βεβαίως το μνημόνιο, διότι είχαμε μία λύση: ή να πούμε «ναι» στο μνημόνιο του Τσίπρα ή να δεχθούμε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις ενστάσεις μας και τα μέτρα που είναι κοινωνικά άδοξα. Πρώτοι επισημάναμε τον άδικο φόρο 23% στα ιδιωτικά σχολεία και μας απαντούσαν «τι σας νοιάζει για τον φόρο που θα βάλουμε στους πλούσιους». Νόμιζαν ότι τα ιδιωτικά σχολεία αφορούν μόνο τους πλούσιους και όταν κατάλαβαν ότι είναι λάθος είπαν «οι ξένοι μας επέβαλαν τον φόρο». Υπάρχουν κι άλλα τέτοια λάθη. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το «σκίζω το μνημόνιο» δεν υπάρχει.

Για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ποτάμι τους «χαμένους των μνημονίων»:

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να βοηθήσεις; Να σχηματίσεις αρχικά μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία προτείνει στους Ευρωπαίους συνολικές λύσεις. Εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να το κάνουν αλλά θα πρέπει να δουν οι Ευρωπαίοι ότι έχουμε σχέδιο για τη χώρα. Όχι για τους κομματικούς μας φίλους. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να χάσουν λιγότεροι. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυκλική ανεργία από τα ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα