Τα «φέσια» του συστήματος υγείας φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ

18:33 7/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ περισσότερο επιβαρύνθηκε σύστημα υγείας στους επτά πρώτους μήνες του έτους, «πληρώνοντας» τις χρόνιες παθογένειες του αλλά και την εσωτερική στάση πληρωμών στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, είναι ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες προμηθευτές του έχουν φτάσει, πλέον, στα 1,708 δισ ευρώ επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013, ενώ τα νοσοκομεία οφείλουν άλλα 1,179 δισ ευρώ, ανεβάζοντας

το συνολικό λογαριασμό της Υγείας στα 2,9 δισ ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι «ζεστό» χρήμα από το τρίτο πρόγραμμα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το Δεκέμβριο, είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας θα «βουλιάξει» σε χρέη, που μπορεί να φτάσουν τα 4 δισ ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων0 ήδη στο πρώτο επτάμηνο καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 460 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές για κοινωνικές παροχές είναι περίπου 650 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι.

Αιτία; Η δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων. Πέρα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά περίπου 1,4 δισ ευρώ, τα έσοδα από τις εισφορές είναι περίπου 630 εκατ. ευρώ μικρότερα από πέρσι.

Και φυσικά οι οφειλές του Δημοσίου στην Υγεία δεν είναι και οι μοναδικές…

Στο σύνολό τους τα χρέη έχουν φτάσει στα 5,740 δισ ευρώ, την ώρα που η εφορία έχει ήδη εισπράξει τις πρώτες δόσεις φόρου εισοδήματος κι ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι ίδιος και απαράλλαχτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα