Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ- Ολάντ-Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

18:25 7/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στις Βρυξέλλες. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σκληρή είναι η στάση που έχουν κρατήσει, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τη στάση αυτή εξηγούν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κατ’ιδίαν συνάντηση που έχουν πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Μάλιστα η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το κλίμα στη Σύνοδο.

Πάντως δεν φαίνεται και ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική πλευρά δεδομένων και των δηλώσεων που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ προσερχόμενη στη συνάντηση που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε τη βάση ώστε να εξετάσουμε ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM – Δίχως αλληλεγγύη και δίχως τροποποιήσεις δεν μπορούμε να βοηθήσουμε – Σήμερα θα συζητήσουμε το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε – Μας μένουν ημέρες και όχι εβδομάδες».

Η κα Μέρκελ πρόσθεσε επίσης πως: «Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και υπήρχε ένα σαφές όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε, αλλά και χωρίς ανακατατάξεις. Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Σε σκληρή γραμμή και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Περιμένουμε τις προτάσεις της. Στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να επιδείξουν ευθύνη από την Ελλάδα, αλληλεγγγύη από την Ευρώπη και δράση σε άμεσο επίπεδο. Δεν μπορούμε κάθε 2 – 3 μήνες να ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Χρειάζεται και ταχύτητα. Έχουν εκφραστεί κάποιες προτάσεις σε επίπεδο Eurogroup προφορικά, αλλά δεν έχουν εκφραστεί στο σύνολό τους. Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για τους επόμενους μήνες μακροπρόθεσμα αλλά και κάτι πιο βραχύ. Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους όσο πιο γρήγορα«.

Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος νωρίτερα δήλωσε: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με ένα καινούριο έγγραφο, κάτι διαφορετικό. Του το έχουμε καταστήσει σαφές, το περιμένουμε«.

Στη διάρκεια της συζήτησης θα τεθεί και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και η κοινή θέση όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών που δείχνει την βούληση όλων για βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στις πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε προτάσεις προς συζήτηση στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως κατέθεσαν πρόταση και πρόκειται για την αναθεωρημένη και βελτιωμένη πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το θέμα των ελληνικών προτάσεων δεν παύει να αποτελεί «αγκάθι» για τις συζητήσεις, καθώς οι προτάσεις εκ μέρους της Ελλάδας ήταν ο όρος που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης, αφού όπως είχε διευκρινιστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό «ο χρόνος είναι ελάχιστος».

Στο μεταξύ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνάντηση προετοιμασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για το ελληνικό ζήτημα.

Meeting with @ECB president Mario #Draghi ahead of tonight's #EuroSummit on #Greece pic.twitter.com/qHVSEEPIL6

— Donald Tusk (@eucopresident) July 7, 2015

Keywords
Τυχαία Θέματα