Άκαρπο το Eurogroup- Χωρίς προτάσεις η ελληνική πλευρά

18:02 7/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Μέσα σε δύο ώρες ολοκληρώθηκε το Eurogroup στο οποίο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν παρουσίασε νέες προτάσεις, αλλά αναθεωρημένες αυτές του πακέτου Γιούνκερ.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ανταποκριτών, η Αθήνα σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις αύριο, για αξιολογηθούν πριν το επόμενο Eurogroup.
Ενώ ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel

Twitter ανέφερε πως οι προτάσεις αναφέρθηκαν προφορικά και αύριο θα κατατεθεί.

Another #eurozone official says #Greece delegation has now made oral presentation on proposals. Written submission comes tomorrow.

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 7, 2015

O Henry Foy (ανταποκριτής των FInancial Times) ανέφερε επίσης στο Twitter: Η μόνη πιθανή εξήγηση για τη μη παρουσίαση προτάσεων (εκτός από τη βλακεία) είναι ότι η Αθήνα θέλει να εκνευρίσει το Eurogroup τόσο πολύ ώστε να τραβήξει αυτό τη σκανδάλη και όχι ο Τσίπρας.

Only plausible explanation for no-show (save total idiocy) is that Athens wants to annoy €Group enough that they pull trigger, not Tsipras

Henry Foy (@HenryJFoy) July 7, 2015

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του γραφείου των Finacial Times στο Παρίσι, πηγές της ανέφεραν ότι μπορεί η Ελλάδα να μην κατέθεσε γραπτές προτάσεις, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε «μια καλή παρουσίαση» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

May not have submitted written proposals, but Greek FinMin made a "good presentation" at the #Eurogroup meeting – source tells me #Greece

— AnneSylvaineChassany (@ChassNews) July 7, 2015

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως διάφοροι κύκλοι υποστηρίζουν πως «δεν έχουμε προτάσεις. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

Πάντως στη δήλωση του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν νέες ελληνικές προτάσεις γραπτώς και επεσήμανε πως»ίσως να έχουμε και σήμερα τις νέες ελληνικές προτάσεις. Πιστέψαμε ότι θα υπήρχαν προτάσεις, υπάρχει μεγάλη πίεση χρονική -Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική – Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία – Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκουίντος: «Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Σήμερα, συζητήσαμε γενικότερα θέματα. Δεν υπάρχει χρόνος».

Νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «ελπίζουν ότι θα συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις».

Νωρίτερα, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωναν ότι περιμένουν αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα, με αρκετούς να «καλοβλέπουν» το ενδεχόμενο ενός Grexit και να θέτουν ευθέως θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με φωνές υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η αναδιάρθρωση του χρέους πάντως είναι ζήτημα που πολλοί υπουργοί θεωρούν ότι δεν είναι επείγον.

Keywords
Τυχαία Θέματα